József napja van. | 2024.03.19

Gibbon született a Nyíregyházi Állatparkban

2016-02-17 13:45:42

Fehérkezű gibbon (Hylobates lar) kölyökkel gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark majomcsapata. 
A látogatók szerdától láthatják a kéthónapos kölyköt az állatpark majomszigetén. Az utód ivarát egyelőre nem tudták megállapítani a gondozók, mivel a kicsi állandóan az anyja hasán lóg és nem hagyja el őt - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő az MTI-vel.
    A szakember elmondta, az utód születésével öttagúvá vált a gibboncsalád: a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében. A majompár frigye igen szerencsés, mivel ez a harmadik kicsinyük, ami Nyíregyházán született.
    A fehérkezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit négy-héthónapos korig szoptatnak. A kicsi élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva tölti, majd a későbbiekben fokozatosan egyre több időt fog tölteni egyedül is a fák ágai között.
    Érdekességük, hogy a szülőpár napfelkeltekor "duettet énekel", jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amelyet a kora reggeli és a déli órákban hallhatnak a látogatók és a park hotelében megszálló vendégek.
    A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való életmódhoz alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, jellegzetes mozgással, egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon.
    Főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben.
    Az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket. Ehhez a kezdeményezéshez a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott, így a kölykök - amint ivarérettek lesznek - más európai állatkertbe kerülnek át.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány