József napja van. | 2024.03.19

Az alacsony olajár ellenére is remekül teljesített a Mol tavaly

2016-02-17 13:42:06

Az olajár csaknem 40 százalékos esése ellenére is kiemelkedően teljesített a Mol-csoport tavaly a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint.
A magyar olajipari vállalat szerdán kiadott elemzői konszenzusának számai alapján a Mol más, nemzetközi iparági cégekhez képest kedvező helyzetben van és megengedheti, hogy az iparág számára a zuhanó olajár miatt komoly kihívásokat állító környezetben reális számviteli értékcsökkenést hajtson végre.
    Berislav Gaąo, a Mol-csoport kutatás-termelés igazgatója már két hete jelezte a Bloombergnek, hogy az Északi-tengeren és egyéb portfólió elemeknél is értékvesztés kerül elszámolásra, de a számviteli értékcsökkenés és a kutatási eszközleírás is természetes velejárói az iparágnak, megjelennek a vállalat profitsoraiban és nem eredményeznek készpénzkiáramlással járó kiadást.
    Vágó Attila, a Concorde Értékpapír elemzőjének számításai szerint az olajipari vállalat több mint 400 milliárd forintos leírást és értékvesztést könyvelhet el 2015 utolsó negyedévében, ezért az előző negyedévhez képest "vad mínuszokat" lehet majd látni a tisztítatlan eredménysorokon a Mol február 24-én megjelenő gyorsjelentésében, ugyanakkor az értékvesztéstől és leírásoktól megtisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) alapján a cégcsoport kiemelkedően teljesített az iparág más szereplőihez képest.
    Az elemző arra számít, hogy 2015 negyedik negyedévében mintegy 147,5 milliárd forint volt a tiszta EBITDA, ami több mint 50 milliárd forinttal kevesebb az előző negyedévinél, de szinte megegyezik a 2014. negyedik negyedéves 147 milliárd forinttal, tehát az olajkonszern közel azonos teljesítményt ért el mindkét évben, miközben az olaj ára 76 dollárról 44 dollárra csökkent.
    Vágó Attila az eredményt azzal magyarázta, hogy bár a kutatás-kitermelési (upstream) üzletág megszenvedte az olajárcsökkenést, a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) divízió teljesítménye óriási mértékben javult, kompenzálva az eredménykiesést.
    A 10 elemző által készített konszenzus hasonló eredményre, 117,7 milliárd forint tisztítatlan és 147,6 milliárd forint tisztított EBITDA-ra számít a tavalyi negyedik negyedévben, amelyből 103,1 milliárd forintot a downstream üzletág hozott, a divízió eredménye csaknem 40 százalékot emelkedett az egy évvel korábbi 74 milliárd forinthoz képest.
    Vágó Attila a tisztítatlan eredményt lehúzó egyszeri tételek közé sorolta például azt, hogy a cégcsoport kiszállt a kurdisztáni Akri-Bijeel blokkból, valamint az északi-tengeri eszközök értékleírását. Hangsúlyozta azonban, hogy az értékvesztések és leírások nem úgynevezett készpénzterhelő tételek, a vállalat mérlegéből egyszer már kiment a rászánt pénz. A leírások révén eltűnő eredmény után nem kell adót fizetni. A megspórolt összeget osztalékként kifizetheti a Mol, ami tovább erősítené azt a benyomást, hogy stabil mérleggel és fizetőképességgel bír a vállalat - vélekedett.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány