József napja van. | 2024.03.19

Az osztrák korlátozások láncreakciót váltanak ki

2016-02-17 13:02:38

A gazdasági bevándorlókra bevezetett osztrák korlátozások láncreakciót, vagyis dominóhatást váltanak ki a balkáni útvonalon fekvő országokban, de valójában Bécs azon csendes kívánságát tükrözik, hogy Ausztria helyett a tőle keletre fekvő országok valamelyike vállalja fel a felelősséget határai teljes lezárásáért a migránsok előtt - írták a szlovén lapok szerdán.

    Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kedden a stájerországi Spielfeldnél bejelentette: felső határt szabnak a beengedett migránsok napi létszámára, és a menekültek áradata miatt további tizenkét beléptetőpont kiépítését tervezik. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter pedig arról beszélt: drónokat vetnek be, és szigorúbban ellenőrzik a határokat, hogy megakadályozzák az illegális határátlépéseket. 
    Ausztria ugyanakkor nem közölte, hogy a szigorítások mikor lépnek életbe, mint ahogy a migránsok felső határára vonatkozóan sem jelentett be pontos számokat - húzták alá a lapok.
    A szlovén média egy része ezt azzal magyarázta: "Bécs csendben kivár, hogy határok teljes lezárásának felelőssége ne őt terhelje".
    A Vecer című maribori napilap úgy fogalmazott, "Ausztria titokban azt reméli, hogy a kéziféket valaki más húzza be". 
    A parlament nemzetvédelmi bizottsága Miro Cerar miniszterelnök vezetésével szerdán délelőtt az ausztriaihoz hasonló szlovéniai intézkedések bevezetéséről tárgyalt.
    A Dnevnik című ljubljanai napilap arról cikkezett, hogy az osztrák szigorítások Szlovénia, Olaszország és Magyarország irányában a schengeni megállapodás felfüggesztését jelenthetik, és óriási gazdasági károkat okozhatnak. A lap szerint Bécs lépése a migránsok iránti "vendégszeretet" politikájának a végét is jelentheti, ami egyébként kampánytémává vált a közelgő osztrák választások előtt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány