József napja van. | 2024.03.19

Károly herceg lett a brit nemzeti galéria első királyi patrónusa

2016-02-17 12:21:40

 Károly walesi herceg lett a londoni National Gallery első királyi patrónusa, csaknem 30 évvel azután, hogy "ormótlan gennyes kelésnek" nevezte az intézmény akkori kibővítési terveit, amivel sikerült magára haragítania a brit építészkamarát.

    "A művészetek és a kulturális élet szenvedélyes támogatójaként, valamint volt igazgatósági tagként, a walesi herceg minden tekintetben alkalmas rá, hogy a National Gallery első királyi patrónusa legyen" - fogalmazott Hannah Rothschild, az intézmény vezetőségének feje.
    A herceg 1986 és 1993 között volt a brit nemzeti galéria igazgatóságának tagja. Most kezdődő védnökségét akkor jelentették be, amikor a trónörökös ellátogatott a múzeum Eugene Delacroix-nak szentelt új tárlatára - írta a BBC a honlapján.
    Károlynak a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) 150. születésnapját ünneplő 1984-es gálaesten sikerült vérig sértenie az "ünnepelteket", amikor egy "hőn szeretett és elegáns barát arcán éktelenkedő ormótlan furunkulusnak" nevezte az intézmény akkori modernista kibővítési terveit.
    A Hampton Court-palotában elhangzott megjegyzésnek mindazonáltal nem volt semmilyen komoly következménye. A Peter Ahrends által megálmodott eredeti kibővítési javaslatot végül elvetették, és az 1991-ben megépült új szárny Robert Venturi és Denise Scott Brown tervei alapján készült.
    Néhány építészt annyira felbőszített a gondolat, hogy a herceg szavai közrejátszhattak a változtatásban, hogy még 25 évvel az incidens után is arra szólították fel kollégáikat, hogy bojkottálják Károlynak a Brit Királyi Építészeti Intézetben elhangzó 2009-es beszédét.
    A National Gallery pártfogójaként a herceg támogatni fogja az intézmény különböző tevékenységeit. Károlynak jelenleg 400 "pártfogoltja" van, köztük az Actors' Benevolent Fund és a Skót Nemzeti Balett.
    A Delacroix and the Rise of Modern Art című tárlatot május 22-ig kereshetik fel az érdeklődők.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány