József napja van. | 2024.03.19

FruitVeB: még nem okoz nagyobb gondot a jelenlegi időjárás

2016-02-17 12:18:04

Még nem okoz nagyobb gondot a jelenlegi - viszonylag meleg és csapadékos - időjárás sem a zöldségtermesztésben, sem a gyümölcsösökben - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerdán az MTI kérdésére.

    Ledó Ferenc úgy vélekedett: a szántóföldi növények esetében, amennyiben marad a mostani időjárás, és nem lesz szeles idő, nem tudják a gazdálkodók időben elkezdeni a talajművelést. Pedig például a borsót, a hagymaféléket, sárgarépát már március elején el kellene kezdeni vetni - tette hozzá.
    A gyümölcsösökben a most tapasztalható melegebb idő nagyon hátráltatja a metszést, elsősorban az almásoknál, és a mélyebben fekvő gyümölcsösökben már a sok eső miatt a belvíz is megjelent. De a gond még nem olyan mértékű, mint a szántóföldi növényi kultúrák esetében - mondta a FruitVeB elnöke.
    Jelezte: a kertészek a lassú tavaszodásnak örülnének, mert a hidegebb időben a vegetációs folyamatok nem gyorsulnának fel. Most ugyanis a gyümölcsösökben, főként a csonthéjasoknál 2-3 héttel előrébb tart a vegetáció, mint egy átlagos évben. Ha ugyanis az időjárás továbbra is a mostanihoz hasonlóan meleg lesz, akkor egy-egy nagyobb lehűlés - ami nagyobb mínusz 10-12 Celsius foknál - károsíthatja a csonthéjasokat, de például az almásokat még nem. A FruitVeB elnöke szerint ugyan akkor még lehet mínusz 10 Celsius foknál hidegebb.
    Hozzáfűzte: a gyümölcsösökben a virágzás árpilis elején kezdődik a csonthéjasoknál és a hónap vége felé virágzik az alma, így minél előbb van a virágzás, annál nagyobb a kitettség, az esély arra, hogy véletlenül jön egy fagy, ami miatt nem alszanak nyugodtan a kertészek.