Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olasz kéksisakosok védik a világ kulturális örökségét

2016-02-17 10:33:09

 

A veszélyben forgó világörökség védelmét hivatott biztosítani az első műemlékvédelmi "kéksisakos" egység, amely Olaszországban alakult meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO) született megállapodás értelmében. 

 

    A rendkívüli kéksisakosok feladata békefenntartás helyett a nemzetközi kulturális örökség védelme és megmentése bárhol a világban, ahol erre szükség van. 
    Több mint ötven tagú szakértői, ugyanakkor gyorsbeavatkozású operatív csoportról van szó, amelyben harminc olasz műemlékvédelmi szakember mellett az olasz fegyveres erőkhöz tartozó csendőrség speciális műemlékvédelmi egységének emberei is helyett kaptak. A csapat székhelyét az UNESCO torinói központjában alakították ki. 
    Dario Franceschini olasz kulturális miniszter felidézte, hogy a műemlékvédelmi egység felállításának tervét Matteo Renzi olasz miniszterelnök szeptemberben jelentette be az ENSZ-közgyűlésében. Az UNESCO ezt támogatta és az olasz egység négy hónap alatt fel is állt. Az olasz kulturális tárca vezetője szerint ez csak az első lépés, most a világ többi országának csatlakozását várják az ENSZ örökségvédelmi "csapataihoz". 
    Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter elmondta, hogy az olasz műemlékvédelmi kéksisakosok első "missziójának" helyszíne Líbia lehet az észak-afrikai ország régészeti ásatásainak védelmében. Ha erre az ENSZ felhatalmazást ad, az olasz fegyveres erők biztosítják a műemlékvédő egység célba jutását.