Tivadar napja van. | 2024.04.20

A Nagy Háborúra emlékeztek

2016-02-17 10:16:56

A Sajószentpéteri és a Kazincbarcikai Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, „Ferenc Jóska fújatja a trombitát!” címmel február 12-én I. világháborús megemlékezést tartottak Sajószentpéteren és Kazincbarcikán.

A rendezvényeken fellépett székesfehérvári Kákics együttes a Centenárium évétől járja az országot illetve a határon túli magyar lakta területeket műsorával. Idén mintegy tíz helyszínt keresnek fel, Beregszásztól Várpalotáig. Sajátos programjukban a történelmi hitelességre törekedve, népdalokon keresztül mutatják be a magyar katonák sorsát. A dalok a katonalét szerteágazó aspektusaiba engednek betekintést. Szólnak a dicsőséges kezdetről, a szeretteiktől való búcsúzásról, a harcmezők sanyarú sorsáról, a honvágyról, bajtársiasságról, vagy éppen a hazaszeretetről.   De születtek dalai a szabadságnak, a hazatérésnek is. A dalok között a zenészek korabeli feljegyzésekből, levelekből olvasnak fel, miközben a nézők kivetített fényképeken keresztül átélhetik a frontok hangulatát.

 A sajószentpéteri közönség a Rendezvények Házában tekinthette meg a műsort. Kazincbarcikán  az Egressy Béni Művelődési Központ klubtermében várták az érdeklődőket – tájékoztatott Sajó Attila a Kazincbarcikai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Tárnok Ákos a Kákics zenekar vezetője.