Gedeon napja van. | 2024.03.28

Texasban végrehajtották a halálos ítéletet egy rablógyilkoson 

2016-02-17 07:10:26

 Az egyesült államokbeli Texasban helyi idő szerint kedd este végrehajtották a halálos ítéletet a 44 éves Gustavo Garcián, akit két rablógyilkosságért ítéltek halálra még 1990-ben. 

    A férfi Dallas egyik elővárosában, egy szeszesitalt árusító boltban lőtte agyon az eladót. A fegyveres rablást 1990-ben, tizennyolc évesen követte el, 15 éves barátjával együtt. Egy héttel később tartóztatták le, amikor egy másik rablógyilkosságot követett el, Plano település benzinkútjánál agyonlőtte az alkalmazottat. 
    Az 1990-ben kiszabott ítélet óta Garcia halálsoron volt, többször is kérvényezte pere újratárgyalását. A legutóbb a múlt héten utasította el a halálos ítélet felfüggesztésére vonatkozó kérelmét a szövetségi legfelső bíróság. Az ügyvédei azzal érveltek, hogy annak idején a per esküdtszékének tagjai között nem voltak etnikai kisebbséghez tartozó emberek. 
    A halálos ítéletet a huntsville-i börtön kivégzőszobájában méreginjekcióval hajtották végre. Ez volt az 534-ik kivégzés 1976 óta, amikor az Egyesült Államok legfelső bírósága visszaállította a halálbüntetést.