Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kihirdették az Erkel Színházban bemutatandó Billy Elliot szereposztását

2016-02-16 16:54:03

Kihirdették az Erkel Színházban július 29-én bemutatandó Billy Elliot című musical gyerek- és felnőttszereposztását kedden.
A gyerekszereplő-válogatásokon, amelyek tavaly márciusban kezdődtek, összesen mintegy 150 fiú jelentkezett a két főszerepre, Billy és Michael szerepére, prózai, ének- és tánctudásáról is számot adva. A többfordulós kiválasztási folyamat és hosszas, intenzív képzés után végül hét Billyt és öt Michaelt választottak úgy, hogy két kisfiú mindkét szerepet megformálja. A meghívásos castingon kiválasztott felnőtt szereplők között van mások mellett Németh Kristóf, Stohl András, Bencze Ilona, Csákányi Eszter és Hűvösvölgyi Ildikó. A darab rendezője Szirtes Tamás.
    A szereplők bejelentésére szervezett keddi budapesti sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kiemelte: azért tűzték műsorra a musicalt, mert a balettpálya iránti érdeklődés a gyerekek, fiatalok körében alábbhagyott, márpedig a dalszínháznak létérdeke a balettutánpótlás biztosítása. Mint mondta, a Billy Elliottal szeretnék átélhetővé, szerethetővé tenni a balettművészi pályát.
    Szirtes Tamás rendező arról beszélt, hogy Elton John (zene) és Lee Hall (szövegkönyv és versszövegek) musicaljét nem replikaként mutatják be, azaz eltérnek az eredeti produkciótól. Az, hogy ezt megengedték, nagy bizalomra utal a szerzők részéről - tette hozzá.
    Szirtes Tamás elmondta: a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épülő musical a '80-as évek Angliájának kemény időszakában játszódik, amikor megszűnt a szénbányászat. "A darab valójában egy művész születéséről szól. Amikor a világ ég és haragszik, akkor is meg tud születni a művészet. A tehetségnek ereje van, utat tud törni magának. A művészet segít élni és reményt ad, erről szól a történet" - fogalmazott.
    Kiemelte azt is, hogy mekkora munka van a felkészülésben, a gyerekek gyorsított képzésében. A gyerekszereplők felkészítésében neves pedagógusok nyújtottak segítséget, a jelentkezőkkel Toldy Mária énektanár, Kovács Brigitta operaénekes-énektanár, Warnus Zsuzsanna korrepetitor, Fehérné Kovács Zsuzsanna beszédtechnika-tanár, Jantyik Csaba színészmesterség-tanár és Sárközi Gyula, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola vezetője irányításával az iskola tánctanárai foglalkoztak.
    A nagymamát Bencze Ilona, Csákányi Eszter és Hűvösvölgyi Ildikó alakítja.
    Csákányi Eszter arról beszélt, hogy nagyon szeret új dolgokkal kísérletezni - szerinte ez a fiatalság nagy titka. Mint mondta, vannak olyan emberek, akikkel mindig is szeretett volna együtt dolgozni: Szirtes Tamás is ilyen. Rettentően izgatja a szerep, és külön örül annak, hogy életében először léphet színpadra az Erkel Színházban.
    Bencze Ilona elárulta: úgy izgult ezen a castingon, ahogy talán még soha. Úgy vélte, nem egy klasszikus, hanem egy nagyon furcsa nagymamáról van szó, nagyon nehéz élettel. Két nehéz élet találkozik, Billyé és az övé, és mindkét életnek a tánc jelenti a megoldását; a nagymama ugyanis szombat esténként eljár táncolni azzal az iszákos nagyapával, aki tönkreteszi az életét, és ezek a szombat esték egészen mások, mint a többi nap, ezeken a táncmulatságokon él és boldog igazán - fejtegette. Hozzátette: biztos abban, hogy mind a hárman másként fogják megformálni a szerepet, hiszen nagyon különbözőek maguk is.
    "Nekem nagyon tetszik ez a kicsit lökött nagymama. Az élete nagyon nehéz, talán ezért is lett ilyen" - fogalmazott Hűvösvölgyi Ildikó, aki többek között azt emelte ki, hogy van egy finom szál Billy és közte, hiszen szeretik egymást, és ő az, aki igazán megérti.
    A Billy Elliot - a Musical bemutató évében 4 kategóriában is elnyerte az Olivier-díjat, amely a legrangosabb brit színházi elismerés, Amerikában pedig tíz kategóriában lett Tony-díjas Broadway-produkció. A hazai változatot rendező Szirtes Tamás Kossuth- és Jászai-díjas művész több mint száz darabot vitt színre pályafutása során, köztük számos musicalt, például a Jézus Krisztus szupersztárt és a Mary Poppinst is.
    Színrevitelében a Billy Elliot - a Musical című produkciót július 29-én mutatja be az Erkel Színház, amely történetében először hatalmas előadásszámmal várja a közönséget az egyhónapos nyári sorozatban. A darab koreográfusa Tihanyi Ákos, karmesterei Köteles Géza és Silló István.
    Ókovács Szilveszter jelezte, hogy a későbbiekben újabb és újabb szereplőválogatásokat rendeznek majd, hogy a Billy Elliot-széria botlás nélkül futhasson a színpadon, így azok a gyerekek, akik most kimaradtak, később még lehetőséget kaphatnak.
    A főigazgató bejelentette azt is, hogy az Operaház operákat és balettzenéket játszó online rádiót indít. A program márciustól tematikus műsorokkal, alkalmanként teljes operaelőadásokkal, a későbbiekben pedig élő operaházi vagy Erkel színházi közvetítésekkel is várja hallgatóit. Az OpeRádió bármelyik böngészőből a http://opera.hu/radio/ címen érhető el, a mobil zenehallgatást pedig az Androidra és iOS-re egyaránt letölthető alkalmazások biztosítják.