Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pécsi buszügy - Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a volt vezérigazgatót

2016-02-16 14:00:40

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt Keczer Lászlót, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. volt vezérigazgatóját a pécsi buszeladási ügyben a megismételt eljárásban kedden, nem jogerősen a Pécsi Törvényszék. 
Az ítélet végrehajtását négy év próbaidőre függesztették fel. A bíróság mellékbüntetésként a korábban a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését ellátó vállalat egykori vezetőjét öt évre eltiltotta gazdasági társaság vezetésétől, valamint a mintegy hárommillió forintos bűnügyi költség megtérítésére is kötelezte.
    Az ügyészség súlyosbításért, letöltendő börtönbüntetés kiszabásáért, Keczer László felmentésért fellebbezett.
    Keczer László ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség. A vád szerint az egykori vezető 2009 januárjában szerződést kötött arról, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. többségi tulajdonában lévő PK eladja több mint 150 buszból álló járműparkját a PK és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A 2,6 milliárd forintról szóló szerződéshez kapcsolódóan 11 évre szóló megállapodás is született a járművek bérléséről, ami független piaci szereplők áraihoz képest a PK-nak 671 millió forint többletköltséget jelentett, és 2019 végéig mintegy 6,8 milliárd forint pluszkiadással járt volna.
    A Pécsi Törvényszék megállapítása szerint a PK Zrt.-t bizonyíthatóan mintegy 670 millió forintos kár érte Keczer László szándékos kötelezettségszegésének következtében, mert nem megfelelően képviselte a PK érdekeit a PK Busrent Kft.-vel szemben. A bíróság indoklása szerint ugyanakkor a vádlott bűnösségét a 11 évre megkötött szerződés vonatkozásában nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani.
    Schadt Krisztián bíró kifejtette: Keczer László ügyével kapcsolatban súlyosbító körülmény nem, ugyanakkor "rendkívül nagyszámú" enyhítő körülmény áll fenn. Ezek között említette a vádlott idős korát, büntetlen előéletét, egészségi állapotát, továbbá azt, hogy a 670 millió forintos elkövetési érték a különösen jelentős vagyoni hátrány "500 millió forintos alsó határához közelít".
    A bíró kiemelte, a vagyoni hátrány teljes egészében megtérült a Zalaegerszegi Törvényszék polgári ítélete következtében, amely a pécsi autóbuszok eladásáról szóló szerződést 2012 februárjában jó erkölcsbe ütközőnek, ezért jogerősen semmisnek nyilvánította. Ennek értelmében a PK Busrent nem szerezte meg a 176 busz tulajdonjogát, így az eredeti állapot helyreállítása érdekében azokat vissza kellett adnia a PK-nak.
    Keczer Lászlót 2012. márciusban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben bűnösnek találta és hét év börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék a buszok eladásával és bérlésével összefüggésben, a Pécsi Ítélőtábla azonban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra kötelezte a bíróságot.
    Az ítélőtábla álláspontja szerint a törvényszék a PK buszeladással és a bérlettel kapcsolatos szerződéseit nem megfelelően, azaz nem komplexen, egy gazdasági folyamatként vizsgálta, hanem egy-egy ügyletet kiragadott, és azokról azt állapította meg, hogy előnytelenek voltak a PK-nak. Ezenkívül nem volt tekintettel a szerződésekben érintett gazdasági társaságok részben azonos tulajdonosi összetételére sem.
    A táblabíróság kimondta: a buszpark eladása nem járt vagyonvesztéssel, mert a járműveket a könyv szerinti értéknél 50 millió forinttal magasabb áron értékesítették. Ezért az új eljárásnak elsősorban annak vizsgálatára kell kiterjednie, hogy a buszok bérlésével kapcsolatban voltak-e aránytalanságok.
    Az ügyészség a 2013 novemberében indult új eljárásban már csak a buszok bérlésével összefüggésben indítványozta Keczer László elmarasztalását.
    A pécsi közgyűlés 2012 áprilisában úgy döntött, hogy a szolgáltatás biztonságáért a nehéz anyagi helyzetben lévő PK helyett egy tisztán városi tulajdonú céget, a Tüke Busz Zrt.-t bízza meg a tömegközlekedési feladatok ellátásával.
    Az ügy tárgyalása másodfokon folytatódik.