Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jobbik: a kormány fejezze be az alaptörvény-módosítással összefüggő színjátékot!

2016-02-16 12:03:56

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a színjátékot az alaptörvény módosításával összefüggésben.
Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a kormány még nem nyújtotta be az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó javaslatát, ami szerinte ellentmond annak, hogy az emberek biztonságát és a mielőbbi cselekvést tartják a legfontosabbnak.
    Az ezzel kapcsolatos parlamenti vitanapot pótcselekvésként értékelte, utalva arra, hogy a kormánynak már konkrét tervezete van, amihez az ellenzék módosító javaslatokkal élt.
    A jobbikos politikus visszautasította, hogy a tervezet mindössze a honvédség bevetését tenné lehetővé, szerinte 99 százalékban nem erről van szó. Szóvá tette azt is, hogy a kormány nemzetközi példákra hivatkozik, s úgy fogalmazott: hagyják abba a hazudozást és csúsztatást, vagy "nevezzék meg, hogy az ő példájuk valójában Észak-Korea vagy Zimbabwe".
    Mirkóczki Ádám megjegyezte: Szlovákia valóban módosította alkotmányát december közepén a terrorizmus miatt, de abban nem szerepelnek kormányzati többletjogosítványok, "bemondásra szükségállapot", hanem a titkosszolgálatok, a rendőrség és a hadsereg hatás- és jogköreit szélesítették ki.
    A szóvivőt kérdezték arról, hogy a Fidesz a kormányhivatal vizsgálatát kéri amiatt, hogy Ózd jobbikos polgármestere több jogcímen vesz fel pénzt. Mirkóczki Ádám azt felelte: a polgármesterség főállás, a megyei közgyűlési képviselőség viszont nem, Janiczak Dávid összes juttatása ebből a két státuszából fakad, s jogszerűen veszi fel azokat.