Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egymilliárdos uniós pályázati alap Tatabánya költségvetésében

2016-02-16 10:50:07

Tatabánya 2016-os költségvetésének fő célja, hogy a város a lehető legtöbb uniós forráshoz juthasson hozzá, ezért egymilliárd forintos pályázati alapot hozott létre az önkormányzat - mondta el a megyeszékhely polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.
Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) hozzátette, a 13 milliárd forintos főösszegű költségvetésből több mint kétmilliárd forintot fordítanak fejlesztésekre. A büdzsében 7,5 milliárd forint származik saját bevételekből. 
    Az önkormányzat a megyei kormányhivatallal közösen 300 millió forintos pályázatot nyújt be bértámogatásra és képzési programokra, hogy biztosítani lehessen a Tatabányára települt cégek munkaerőigényét. Egy további pályázat keretében 440 millió forintot fordítanának a kerékpáros és a fenntartható közlekedés fejlesztésére.
    A Modern városok program részeként 500 millió forintos keretösszegből valósulhatnak meg útfelújítások a város legforgalmasabb területein.
    A polgármester tájékoztatása szerint a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban legalább 13 milliárd forint érkezik a városba, ebből négymilliárd gazdaságfejlesztésre, másfél milliárd energiahatékonysági programokra, illetve a Zöld város programra használható fel.
    Az egyensúly érdekében a költségvetésben félmilliárd forintos hitelfelvétellel számolnak, valamint 100 millió forintos összegben terveztek ingatlaneladást, illetve 45 millió forint megtakarítását irányozták elő a polgármesteri hivatal és a városüzemeltetés területén. Ezek az összegek az uniós pályázatok lehívását segítő alapba kerülnek - ismertette a részleteket Schmidt Csaba.
    Az előterjesztésről csütörtökön szavaz a közgyűlés.