Csongor napja van. | 2024.04.16

Szocialista EP-képviselők: csak az uniós tagság garantál biztonságot és fejlődést a visegrádi országoknak

2016-02-16 10:21:36

Ha a visegrádi csoport országai nem elkötelezettek az európai értékek és az integrációs folyamat mélyítése iránt, akkor nem csak történelmi bűnt követnek el, de szembemennek a közösség eredeti értékeivel is - írták közös közleményükben a négy érintett országból érkezett európai parlamenti (EP-) képviselők.
A Szocialisták és Demokraták (S&D) nevű képviselőcsoport négy tagja, a magyar Ujhelyi István, a lengyel Boguslaw Liberadzki, a szlovák Vladimir Manka és a cseh Pavel Poc kiemelte, hogy a visegrádi csoport megalakítását "elsősorban a kommunista blokk közép-európai maradványainak felszámolása, az érintett országok közötti történelmi ellentétek leküzdése, illetve a sikeres társadalmi átalakulás és az európai integrációhoz való csatlakozás motiválta".
    "A V4-ek megalakítása a négy érintett ország fontos és progresszív lépése volt a felvilágosult európai közösség felé. Az elmúlt évtizedben a visegrádi csoport az együttműködés erős és hiteles védjegyévé vált. A NATO és az Európai Unió tagjaként a V4-ek céljai is természetszerűleg megváltoztak, ugyanakkor a visegrádi országok nem hagyhatják figyelmen kívül a csoport alapvető értékeit és céljait" - olvasható a sajtóközleményben.
    Az EP-képviselők kifejtették, hogy "az Európai Unió példátlan belső és külső kihívásokkal szembesül. Az EU +mag-országai+ készek egy kétsebességes közösséggé formálni az uniót, hátrahagyva Közép- és Kelet-Európát. A huszonöt éves V4-nek ezért is van kiemelt felelőssége a közeljövő politikai viszonyainak alakításában". Hangsúlyozták: "visegrádi együttműködés nélkül gyengék lennénk, az Európai Unió nélkül viszont még gyengébbek".