Gedeon napja van. | 2024.03.28

Használtautó.hu: az idén 10 százalék körüli növekedést várnak az autópiac szereplői

2016-02-16 09:38:32

Az újautó-importőrök és a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek is 10 százalékos növekedést várnak saját piaci szegmensükben az idén - közölte a Használtautó.hu autós portál az MTI-vel kedden.
A portál második alkalommal állította össze a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló autópiaci barométert.
    A felmérés szerint az újautó-piacon a tavalyi 14 százalékos piaci bővülés ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 10,4 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi 77 ezerről az idén 85 ezer fölé emelkedhet. A növekedést elősegítő okok között a legtöbben, a válaszadók 29 százaléka a növekvő fizetőképes keresletet, 23 százaléknyian pedig a stabilabb általános gazdasági környezet miatt növekvő bizalmat tették az első helyre.
    A válaszadók 59 százaléka szerint a vállalati és állami flották terén lesz nagyobb élénkülés. A zöld rendszám kedvezménycsomag kilátásba helyezett jelentős bővítése idén csupán mérsékelten növeli majd az elektromos és konnektoros hibrid autók iránti keresletet.
    A kutatás szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 10,2 százalék lesz, ami szinte teljesen megegyezik a 2015-ös 10,5 százalékos emelkedéssel. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése és a stabilabb gazdasági környezet mellett legtöbb esetben az újautó-eladások növekedését említették, hiszen ez automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.
    Tavaly 27 százalékkal, közel 123 ezerre nőtt a használt személyautók importja, a kereskedők szerint idén is folytatódik a behozatal volumenének erőteljes bővülés: a várakozások szerint 2016-ben újabb 143 ezer használt autót hoznak majd be az országba.
    A Használtautó.hu újautó-piaci felmérésében 17, lényegében a teljes újautó-piacot lefedő gépjárműimportőr vett részt, míg a használtautó piaciban a 26 legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedő vett részt.