Andrea napja van. | 2024.04.18

V4-csúcs - MLP: a záródokumentum összhangban van az európai törekvésekkel

2016-02-16 09:21:01

A Magyar Liberális Párt (MLP) külpolitikai szakértője üdvözli, hogy a V4-ek rendkívüli prágai találkozóján egy mérsékelt záródokumentumot fogadtak el a bevándorlás kérdésének rendezéséről, amelyik az európai törekvésekkel összhangban keres közös megoldást. Szent-Iványi István keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az ülésen nem a konfliktusok élezése, hanem közös európai megoldás keresése volt a cél.
A politikus azt mondta, a hírek szerint ebben komoly szerepe volt a cseh házigazdáknak, akik "erős német nyomásra szelídítették meg" az eredeti tervezetet, de hatással voltak Angela Merkel német kancellár és Bojko Boriszov bolgár kormányfő nyilatkozatai is - emelte ki.
    Szent-Iványi István fontos elemnek nevezte, hogy a záródokumentum olyan közös megoldást javasol, amelynek alapján a török-görög határnál, vagyis az EU és a schengeni zóna külső határánál kell kezelni a problémát. A dokumentum nem beszél a menekülthullám leállításáról, a határok teljes lezárásáról, kerítésépítésről vagy második védvonalról - emelte ki, hozzátéve: a záródokumentum azt mondja ki, hogy amennyiben nem sikerül a török-görög határon megállítani vagy mérsékelni a menekülthullámot, akkor van szükség egy alternatív tervre.
    Szent-Iványi István a Nagy-Britannia és az EU között tervezett megállapodásra áttérve kiemelte, hogy egyelőre még nem ismertek a V4-ek álláspontjának részletei, de a kiszivárgott információk alapján tudni lehet, hogy a visegrádi országok engedékenyek a munkavállalókra vonatkozó brit feltételek kérdésében. Azaz elfogadják a brit javaslatot, azzal a kikötéssel, hogy az nem vonatkozhat a jelenleg is Nagy-Britanniában dolgozókra - tette hozzá. Ezzel viszont megkezdődhet az egységes európai munkaerőpiac lerombolása és szétdarabolása - ismertette párta véleményét a politikus.