Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újra lengyel burgonyával bukott le egy újfehértói nagykereskedő

2016-02-16 08:59:01

Ismét igazolatlan eredetű, Lengyelországból rendelt burgonya szabálytalan értékesítése miatt bukott le egy újfehértói vállalkozó, akire tavaly hasonló szabálytalanságért több millió forint bírságot szabtak ki a magyar hatóságok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatósága, valamint a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal kedden az MTI-vel.
A két szervezet közös közleménye szerint a zöldség-gyümölcs-nagykereskedőnél ezúttal 123 tonna, 8,5 millió forint értékű burgonya eladását tiltották meg.
    A vállalkozó, aki ellen valótlan adattartalmú bejelentések, továbbá bejelentés nélküli értékesítés, illetve élelmiszer-biztonsági hibák miatt eljárás indult, újabb, milliós nagyságrendű bírságra számíthat.
    Egy Újfehértóra tartó burgonyaszállítmányt a NAV munkatársai a tornyosnémeti határállomáson vették zár alá, az annak ellenőrzésére érkező revizorok az újfehértói telephelyen egy másik, árut lepakoló lengyel kamiont is találtak. Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer adataiból kiderült, hogy az ellenőrzést megelőző napon szintén érkezett néhány rakomány burgonya a telephelyre, ezek első belföldi értékesítését sem jelentették be.
    A szállítmányoknak nem volt sem lengyel növényegészségügyi regisztrációs számuk, sem pedig úgynevezett CMS-igazolásuk, amely azt tanúsította volna, hogy a burgonya mentes a Lengyelországban elterjedt, gyűrűsrothadást okozó baktériumtól.
    A burgonyát a vállalkozó a telephelyén csomagoltatta 20-25 kilogrammos zsákokba, azonban azok kiszereléséről és forgalmáról sem vezettetett nyilvántartást.
    A határon zárolt újabb szállítmány az ellenőrzés közben érkezett meg az újfehértói telephelyre, de azt a vállalkozó - valószínűsíthetően a feltárt szabálytalanságok hatására - már nem vette át, visszaküldte Lengyelországba.