Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tovább bővülnek a duális felsőoktatási képzési lehetőségek

2016-02-15 10:49:41

 

Tovább bővülnek a Duális Képzési Tanács (DKT) januári döntését követően a 2016/2017-es tanévben indítható felsőfokú duális képzési lehetőségek. 

 

    Az oktatási államtitkárság hétfői, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint 24 felsőoktatási intézmény hirdet duális képzést és a jelentkezők immár 46 különféle duális szak közül választhatnak, amelyek között 6 mesterképzés is található. 
    Szeptembertől az összes olyan képzési területen indul duális képzés, amelyre a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény lehetőséget ad. Az eddigi műszaki, informatikai, agrár- és gazdaságtudományi területek mellett természettudományi és szociális munka alapképzésen is lehet az őszi félévtől ebben a képzési formában tanulni - írták. 
    Duális képzések között választhatnak a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Nyíregyházi Főiskolán, a Debreceni Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, a Dunaújvárosi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, 
az Eszterházy Károly Főiskolán, a Pannon Egyetemen, az Eötvös József Főiskolán. Lesz ilyen képzés a Pécsi Tudományegyetemen, a Gábor Dénes Főiskolán, a Széchenyi István Egyetemen, a Kaposvári Egyetemen, a Szolnoki Főiskolán, a Kecskeméti Főiskolán, a Szent István Egyetemen, 
a Kodolányi János Főiskolán, a Szegedi Tudományegyetemen, a Károly Róbert Főiskolán, a Tomori Pál Főiskolán, a Miskolci Egyetemen és a Zsigmond Király Főiskolán. 
    Kitértek arra is, hogy a 2016-os felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a szakok melletti lábjegyzetben tüntették fel, ha az adott képzés duális formában is indul szeptembertől. A felsőoktatási intézmények több mint 500 további vállalattal és egyéb szervezettel kötöttek eddig együttműködési megállapodást, amelyek összesen mintegy 2600 képzési helyet hirdettek meg a jelentkezőknek. Ha egy felsőoktatásba most jelentkező duális képzésben venne részt, akkor közvetlenül a központi felvételi jelentkezést (február 15.) követően jelentkeznie kell az általa választott intézmény duális képzési partnerszervezeténél is. 
    Kiemelték: a kormány célja, hogy az elkövetkező tanévben a duális képzési lehetőségek tovább bővüljenek, a duális képzési formában részt vevők száma emelkedjen, és így növekedjen a tartalmasabb, értékesebb szakmai gyakorlatot biztosító képzések aránya a felsőoktatásban. A felsőoktatási intézmények március közepéig még köthetnek duális képzési együttműködési megállapodást további vállalati partnerekkel, azokról a DKT áprilisban tárgyal. 
    A 2016 szeptemberétől hallgatót fogadó gazdálkodó szervezetek egyre bővülő listáját a felsőfokú duális képzések hivatalos oldalán, awww.dualisdiploma.hu oldalon lehet elérni. 
    Az államtitkárság emlékeztetett arra, hogy 2015 szeptemberében 19 felsőoktatási intézmény és mintegy 200 partnerszervezet együttműködésével, 440 duális hallgatóval indult útjára a duális felsőoktatási képzés Magyarországon. 
    A duális képzési forma lényege, hogy a főiskolai-egyetemi elméleti oktatás mellett a hallgatók gazdálkodó szervezeteknél, a gyakorlatban sajátítják el az ismereteket. A hallgatónak a velük szerződésben álló cég, vállalat hallgatói díjazást fizet a megállapodás teljes időszakára.