Csongor napja van. | 2024.04.16

Az olcsó kínai acél behozatala ellen tüntetnek Brüsszelben

2016-02-15 09:42:44

 Az egyre nagyobb mennyiségben érkező olcsó kínai acél behozatala ellen tüntetnek az ágazatban dolgozók Brüsszelben, az unió főterének is nevezett Schuman téren, az Európai Tanács és az Európai Bizottság épülete előtt hétfőn.

    A kínai acél behozatala az elmúlt 18 hónapban megduplázódott. Az olcsó áru elönti az európai piacot, ami gyárbezárásokhoz, elbocsátásokhoz vezethet, alapjaiban veszélyeztetve ezzel az európai acélgyártást - mondták az utcára vonult tüntetők.
    Az acélipar európai képviselői az ellen a brüsszeli terv ellen tiltakoznak, amely a piacgazdaságú ország státusát megadva, könnyebb bejutást engedne a kínai áruknak az unió piacára.
    Az unió azt ígéri, hogy akkor is megvédi az iparágat, ha Peking 2016 decemberben megkapja az új kereskedelmi besorolást, ugyanakkor az iparág képviselői nem hiszik, hogy ez lehetséges. Az Eurofer brit acélipari szövetség szerint a kínai dömping miatt 330 ezer munkahely kerülhet veszélybe.
    Az Európai Unió január végén megjelent közleménye szerint átmenetileg rendkívüli vámot vet ki a kínai betonacélra. A vám 9,2 és 13 százalék között lesz az úgynevezett HFP fajtájú acél betonvas (rebar) esetében.
    A brit szakmai szövetség úgy tartja, hogy nem elégséges ez az intézkedés. Véleménye szerint a kínai HFP-acél "dömpingtartalma" meghaladja a 60 százalékot, és ha nem emelik a dömpingvámot, folytatódik a csődhullám, ami további munkahelyek szűnésével járhat.
    Az európai acélgyártásban három és fél millió ember dolgozik, 2008 óta több mint 20 százalékuk, 85 ezer ember vesztette el állását.
    A világ 1,6 milliárd tonnás acéltermelésének felét Kína adja, és tavaly már 112 millió tonna öntvényt exportált. A UK Steel adatai szerint Kína részesedése a négy évvel ezelőtti nulláról 45 százalékra nőtt az európai rebar-piacon.