Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vancouveri világkupaarannyal olimpiai résztvevő a férfi párbajtőrcsapat

2016-02-15 06:58:32

A magyar férfi párbajtőrcsapat megnyerte a vancouveri világkupaversenyt, ezzel kiharcolta a riói olimpiai részvételt.

    A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter kvartett a legjobb 16 között a cseheket győzte le 30-22-re, majd a negyeddöntőben a világelső franciákon jutott túl egyetlen tussal, hosszabbításban 39-38-ra. Az elődöntőben az észteket verte hasonlóan kiélezett küzdelemben, ugyancsak ráadásban esett tussal 15-14-re, az aranyéremért és ezzel együtt a riói kvótáért pedig a kazahokat 42-36-ra.
    A magyarok olimpiai részvételéhez az is kellett, hogy az egyiptomiak a világranglistán ne kerüljenek be az első 16 közé, mert ezzel Afrika helye felszabadult, illetve, hogy a dél-koreaiak a rangsorban maradjanak a legjobb négyen kívül. Mindkét feltétel hamar megvalósult, mert az egyiptomiak a 32-es tábla első körében 26-25-re kikaptak a japánoktól, a dél-koreaiak pedig a nyolcaddöntőben 43-32-re az észtektől. Utóbbiak később az olaszokat is legyőzték, ezzel - a hazai szövetség honlapjának beszámolója alapján - veszélyessé váltak a magyarokra, akárcsak a kazahok, akik szintén bejutottak a legjobb négy közé. Végül a magyar csapat mindkét riválisát felülmúlta, amivel kiharcolta az olimpiai részvétel jogát. A riói induláshoz még arra is szükség volt, hogy a németek és a csehek a magyarok mögött maradjanak a rangsorban, s előbbiek a negyeddöntőben, utóbbiak pedig egy körrel hamarabb fejezték be menetelésüket.
    A csapatkvóta azt is jelenti, hogy a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében maximális létszámmal - három fővel - lehetnek majd ott Rióban a magyarok.
    A női párbajtőrözők Buenos Airesben versenyeztek, ahol a Budai Dorina, Kun Anna, Révész Julianna, Szász Emese összeállítású csapat kilencedik lett. Ebben a szakágban a magyar válogatott nem indulhat a nyári játékokon, Szász azonban egyéniben kvótát érő helyen áll. Részvétele a március közepi, budapesti WestEnd Grand Prix-n dől majd el.