Auguszta napja van. | 2024.03.29

Teherán készen áll az együttműködésre Szaúd-Arábiával

2016-02-13 07:58:00

 Irán készen áll az együttműködésre Szaúd-Arábiával, és azt javasolja, hogy az atomprogramjáról folytatott tárgyalások sikeréből erőt merítve a vetélkedés helyett a közös érdekekre helyezzék a hangsúlyt - mondta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pénteken az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

    A miniszter a fórum egy pódiumbeszélgetésén az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, Frederica Mogherinivel együtt szerepelt, aki az iráni atomprogram körüli évtizedes nemzetközi vita lezárásához vezető tavaly nyári megállapodásról szólva kiemelte, hogy a sikerhez a zéró összegű - az egyik félnek csak veszteséget, a másiknak csak nyereséget jelentő - játszma szemléletmódjáról át kellett térni a mindenkinek előnyös megegyezésre törekvő szemléletre. 
    Frederica Mogherini hangsúlyozta: talán még nem látszik, de a szemléletváltás révén elért siker az iráni atomprogram ügyében mélyreható változásokat indított el a közel-keleti régióban, egyebek között megnyitotta az utat a szíriai válság rendezését valamennyi fontos szereplő bevonásával megcélzó folyamat felé.
    Dzsavád Zaríf az uniós főképviselő gondolatmenetén haladva a hazája térségbeli legfőbb riválisaként számon tartott Szaúd-Arábiának azt ajánlotta, hogy szakítsanak a múlttal, és válasszanak egy "új elbeszélést, új paradigmát a jövő számára".
    Hangsúlyozta, hogy nemcsak lehetséges az érdekek egyeztetése a főként perzsák lakta, síita Irán és az arab szunnita Szaúd-Arábia között, hanem elkerülhetetlen is. A mindkét országra leselkedő veszélyek, legfőként a két állam között húzódó iraki-szíriai térség szétesésével fenyegető terrorizmus és a mindkét országnak a fejlődés lehetőségét nyújtó esélyek miatt "Irán és Szaúd-Arábia nem zárhatja ki egymást a régióból" - mondta az iráni külügyminiszter.