Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: számos kormányzati intézkedés segíti az idei növekedést 

2016-02-12 20:49:27

A kormány számos intézkedéssel segíti az idei gazdasági növekedést, hogy kompenzálja az uniós pénzek lehívásának ciklikusságából fakadó negatív hatásokat - erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára beszélt pénteken az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

    Hornung Ágnes kifejtette: Magyarország már az idén is jelentős nagyságrendű, mintegy 2000 milliárd forintnyi uniós forrást kíván lehívni annak érdekében, hogy kiegyenlítse az uniós források lehívásának ciklikusságát.
    Emellett a személyi jövedelemadó (szja-) csökkentés és a további adókedvezmények szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogyasztás emelkedésén keresztül ösztönözzék a gazdaság növekedését. 
    A kormány nagy reményeket fűz továbbá az új otthonteremtési programhoz, amely az építőipar fellendítésén keresztül szintén ösztönzi a növekedést - emelte ki. 
    Kifejtette: e program célja egyrészt a demográfiai helyzet javítása - a családok ösztönzése a gyermekvállalásra -, másrészt a gazdaságélénkítés az építőiparon keresztül. A kormány arra számít, hogy a múlt évben felépült 8 ezer lakást az idén meg lehet duplázni - mondta az államtitkár.