Rudolf napja van. | 2024.04.17

Bírálja a postatörvényt módosító javaslatot több szervezet

2016-02-12 16:54:11

A Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Atlatszo.hu nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz annak érdekében, hogy ne szavazzák meg a Magyar Postáról szóló törvénymódosító javaslatot.

    A nyílt levelet aláíró szervezetek MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint a "elkeseredéssel észlelték", hogy Németh Szilárd fidesze képviselő a közpénzhasználat ellenőrzését és a közérdekű adatok megismerését jelentősen korlátozó törvényjavaslatot terjesztett elő. Álláspontjuk szerint ez a javaslat illeszkedik a közérdekű adatok hozzáférését akadályozó törvények hosszú sorába.
    Az aláírók szerint a javaslat értelmében a Magyar Posta és az általa tulajdonolt cégek titokban tarthatnák mindazokat az adatokat, amelyeknek a nyilvánosságra kerülése e vállalkozások "üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna". 
    A nyílt levél jegyzői szerint az üzleti érdekek mint magánérdekek legitim védelmét a jelenlegi szabályok is biztosítják. A jogszabályok szerint olyan adatok nem hozhatóak nyilvánosságra, amelyek megismerése aránytalan sérelmet okozna. Mindez egyedileg mérlegelhetővé teszi a köz- és magánérdekeket. Minden ennél súlyosabb korlátozás szerintük elfogadhatatlan. 
    A törvényjavaslat azonban igen nagyvonalú a Magyar Postával szemben, hiszen mindent aránytalan sérelemnek tekint, ami "bármely piaci versenytárs számára indokolatlan előnyt jelenthet" - írták.
    A nyílt levelet aláírók úgy vélik, hogy a javaslat ellentmond az alaptörvény idézett rendelkezéseinek, önkényesen és parttalanul korlátozza a közpénzből gazdálkodó Magyar Posta működésére vonatkozó adatok megismerését és akadályozza a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó alapvető jog érvényesülését.