Auguszta napja van. | 2024.03.29

MVH: az elmúlt évben rekordösszeget fizetett ki a hivatal

2016-02-12 07:41:50

 

Az elmúlt évben rekordösszeget, 800 milliárd forintot fizetett ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a gazdáknak - mondta Gyuricza Csaba, hivatal elnöke pénteken az M1 csatornán.

    Az MVH elnöke beszámolt arról is, hogy az alaptámogatások 95 százalékát január végéig kifizették. Abszolút számban ez az összeg kevesebb a korábbinál, mert megváltozott a közös agrárpolitika és az alaptámogatás alacsonyabb lett, ugyanakkor más jogcímek is bekerültek az új rendszerbe.
    Az MVH elnöke kifejtette, a támogatási rendszerben 35 jogcím van, korábban soha  nem volt ennyi. Az alaptámogatást kiegészíti az újdonságot jelentő zöldítésre szóló jogcím, az előleg megindítása után 25 ezer gazdának fizettek, február második felétől pedig több milliárd forint utalását indítják el. Június 30-ai határidőre mindenki meg fogja kapni a támogatását, de azt szeretnék, ha dömpingszerűen március-áprilisban eljutna ez az összeg is jogosultakhoz - mondta Gyuricza Csaba.
    A tejtámogatással kapcsolatban Gyuricza Csaba elmondta, hogy februárban 2,8 milliárd forintot fizetnek ki termeléshez kötődően, ezzel a teljes összeget megkapják a jogosultak, de a válságkezelés részeként márciusban újabb 5-6 milliárd forintra számíthatnak a magyar tejtermelők. A tejtermelők kifizetése prioritást élvez, jóval a június 30-ai határidő előtt jutnak a támogatáshoz - tette hozzá.