Gedeon napja van. | 2024.03.28

A francia elnök Aszad távozását és az orosz légicsapások leállítását sürgeti

2016-02-12 07:40:00

 

Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását, és az őt támogató orosz légicsapások leállítását sürgette csütörtök este egy televíziós interjújában Francois Hollande francia államfő.

 

    "El kell érnünk, hogy Bassár el-Aszad távozzon a hatalomból" - mondta Hollande, úgy vélve, hogy Aszad jelenleg az oroszok segítségével saját népének egy részét mészárolja le, még akkor is, ha egyúttal bizonyos számú terrorista ellen is fellép. "Kérem, hogy az orosz akciók fejeződjenek be" - tette hozzá.
    Párizs az Aszaddal harcoló ellenzék mérsékelt szárnyát támogatja, s Laurent Fabius, a távozó francia külügyminiszter szerdán mind Moszkvát, mind Teheránt bűntársnak mondta a szír rendszer által elkövetett borzalmakban.
    A francia elnök egy nappal azelőtt szólalt meg, hogy pénteken megkezdődik az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia, amelynek egyik legfontosabb témája a szíriai polgárháború lesz. A vasárnapig tartó tanácskozáson csaknem 30 állam-, illetve kormányfő, több mint 70 védelmi miniszterrel és külügyminiszter, nemzetközi szervezetek - köztük a NATO -, és legtekintélyesebb nemzetközi civil szervezetek - egyebek mellett a Human Rights Watch, a Greenpeace és az Amnesty International - képviselői lesznek jelen. 
    Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy csütörtöki interjúban úgy vélte, hogy az érintett hatalmaknak meg kell állapodniuk a szíriai háború lezárásáról, mert egy külföldi szárazföldi intervenció világháborút robbanthat ki.
    Moszkvát viszont azzal vádolja a párizsi diplomácia, hogy katonai és diplomáciai térnyerését az Aszad-rezsim megerősítésére használja fel a genfi béketárgyalások esetleges folytatása előtt. 
    A nyugati államok álláspontja szerint a felkelők ellen indított légi offenzívával Moszkva fékezte meg a múlt héten a szíriai békefolyamatot. A szíriai ellenzék a tárgyalások február 25-re halasztott újrakezdése előtt a városok ostromának leállítását követeli. 
    A szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával február 1-jén indított offenzívát a felkelők ellen az ország északi részén. A Törökországgal határos Aleppó tartomány északi részének több szektorát visszafoglalták, és azóta a tartománnyal azonos nevű székhely keleti felében - ahol még mindig mintegy 350 ezer civil él - támadják a lázadókat. 
    Az öt éve tartó szíriai konfliktusban eddig több mint 260 ezren vesztették életüket és milliók menekültek el az országból.