Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az épületfoglaló oregoni milicisták arra készülnek, hogy megadják magukat

2016-02-11 19:10:00

 

Az Oregonban egy szövetségi épületet hat hete elfoglalva tartó felfegyverkezett milicisták arra készülnek, hogy megadják magukat - közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

 

    A milicisták és a hatóságok erőpróbájában várható fordulat előzménye, hogy szerdán este letartóztatták azt a nevadai farmert, akinek a fiai irányítják az akciót.
    Már csupán négyen tartózkodnak az elfoglalt vadvédelmi központban - amely a szövetségi kormány épülete - Oregon állam keleti vidékén, de az FBI közlése szerint még csütörtökön mind a négyen megadják magukat.
    Az FBI bejelentette, hogy szerdán este az oregoni Portlandben letartóztatták Cliven Bundy 74 éves nevadai farmert, akinek a fiai kezdték el és szervezték az épületfoglaló akciót. Az idősebb Bundyt akkor tartóztatták le, amikor az elfoglalt szövetségi épülethez igyekezett, hogy támogassa a milicistákat, akik akciójukkal a szövetségi kormánnyal fennálló - földterületek tulajdonlása körüli - vitára akarták felhívni a figyelmet. Cliven Bundyt most összeesküvés és fegyverviselés vádjával állítják bíróság elé.
    Az elmérgesedett vitában, amely pár nappal ezelőtt halálos áldozatot is követelt, most egy nevadai republikánus képviselőnő, a Bundy fivéreket támogató Michele Fiore próbál közvetíteni.
    A hat hete tartó épületfoglalás azóta teremtett egyre feszültebb helyzetet, mióta az FBI január végén letartóztatta az akciót irányító Bundy fivéreket, Ammon és Ryan Bundyt, valamint tíz milicistát, a csapat szóvivőjét pedig halálos lövés érte. A rendőrség szerint baleset történt. A többi négy protestáló azonban kitartott, mondván, így tiltakozik az ellen, hogy a szövetségi kormány ellenőrzése alá vonjon köztulajdonban lévő területeket. Azt is követelik, hogy bocsássák szabadon azt a két bebörtönzött farmert, aki felégette a birtokát, és a tűz átterjedt szövetségi tulajdonban lévő területekre is.