Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az európai uniós lakosság alig fele ismeri az európai segélyhívó számot

2016-02-11 15:01:48

 Friss felmérések szerint az európai uniós lakosságnak még mindig csak alig fele ismeri az életmentésre szolgáló közös európai segélyhívó számot, a 112-t, ezért további erőfeszítésekre van szükség annak megismertetése érdekében - tájékoztatott közleményében az Európai Bizottság csütörtökön.

    A 25 éve bevezetett közös segélyhívó napján, február 11-én közzétett közlemény szerint az uniós polgárok 48 százaléka tud a telefonszámról, amely a tagországok mindegyikében hívható, és azonnali bejelentést tesz lehetővé. Lengyelországban ismerik a legtöbben, 83 százalék, a második Luxemburg 80 százalékkal.
    Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa és Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos elmondták, hogy a 112-es hívószám ismerete leginkább a fiatalok számára fontos, akik egyre többet utaznak, dolgoznak és tanulnak más uniós tagállamokban. Ezért az Erasmus+ program segítségével további erőfeszítéseket tesznek a segélyhívó szám megismertetéséért.
    Az Európai Unió tagországaiban 1991-ben vezették be az ingyenes segélyhívó számot. A kezdeményezéshez EU-n kívüli országok is csatlakoztak, így Izland, Svájc és Törökország.
    A 25 éves évforduló alkalmából az Európai Bizottság egységes logót készített, valamint ismeretterjesztő és oktatófilmet tett elérhetővé internetes oldalán.