Csongor napja van. | 2024.04.16

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak a jelenlét megerősítéséről a keleti tagállamokban

2016-02-10 19:52:00

 A NATO keleti tagországaiban való katonai jelenlét megerősítéséről állapodtak meg az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei szerdán, a kétnapos brüsszeli tanácskozás első napján.

    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján elmondta, a katonai szervezeten belül egyetértés van azt illetően, hogy folyamatos, de rotációs jelenlétre van szükség a térségben, a részletek - például a missziók mérete és összetétele - azonban még kidolgozatlanok. Hozzátette, a többnemzetiségű erők felállítása biztosítékot jelent a kollektív védelem működésére.
    "Ez világos üzenetet fog küldeni. A NATO egyként fog reagálni a szövetségesek bármelyikét érő bármilyen agresszióra" - mondta a szövetség vezetője, hangsúlyozva, hogy a NATO-nak a keleti és a déli irányból érkező fenyegetésekre is képesnek kell lennie reagálnia.
    Szerdán megállapodás született a NATO és az Európai Unió között a kibervédelmi együttműködés erősítéséről. Az internetes támadások megelőzését, előrejelzését, felderítését és kivédését célzó egyezmény keretében fokozzák az információcserét és a bevált gyakorlatok megosztását a két szervezet között.
    Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerdán kijelentette, országa részt venne egy, a menekültáradat mérséklését célzó esetleges NATO-misszióban az Égei-tengeren.
    Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője ennek kapcsán hangsúlyozta: minden olyan kezdeményezést üdvözölnek, ami segít emberéleteket menteni és felszámolni az embercsempész-hálózatokat.
    Bár az eredetileg tervezett napirenden ez nem szerepelt, a tárcavezetők Németország és Törökország hétfői felhívásának eleget téve csütörtökön megvitatják, hogy miként vállalhatna nagyobb szerepet a NATO a menekültválság kezelésében. Azt egyelőre nem tudni, hogy Berlin és Ankara milyen típusú segítséget vár a szövetségtől.
    A kétnapos ülésen emellett foglalkoznak a NATO belső reformjával, a döntéshozatali eljárás felgyorsításával, az adaptációs és megerősítő intézkedésekkel, a transzatlanti ellenálló képesség javításával, valamint a hibrid hadviselés, a kibervédelem, a rakétavédelem és az afganisztáni szerepvállalás kérdéseivel.