Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szíria - A távozó francia külügyminiszter Moszkvát és Teheránt cinkossággal vádolta, és Washingtont is bírálta

2016-02-10 16:25:15

 

Laurent Fabius távozó francia külügyminiszter Moszkvát és Teheránt a szíriai rezsim cinkostársainak nevezte az elkövetett szörnyűségekben, az Egyesült Államokat pedig kétértelmű politikája miatt bírálta, és úgy vélte, hogy Washington nem elég elkötelezett a konfliktus megoldásában.

 

    "Egyrészt ott van Bassár el-Aszad rezsimjének szörnyű brutalitása, és én néven nevezem a felelősöket. Másrészt pedig cinkosság tapasztalható Oroszország és Irán részéről" - mondta szerdán a külügyminiszter a nemzetgyűlésben, ahol ismételten a bombázások beszüntetését sürgette Szíriában, ahol a hadsereg az orosz légierő támogatásával február 1-jén offenzívát indított a felkelők ellen az ország északi részén. A miniszter a nap folyamán jelentette be  távozását a kormányból, 
    Laurent Fabius "bizonyos kétértelműségek miatt" Párizs partnereit is bírálta, de a nemzetgyűlésben nem nevezte meg őket. 
    Korábban viszont újságíróknak azt mondta, hogy  "kétértelműség tapasztalható, a koalíció résztvevőit is beleértve. Nem fogom elismételni, amit gyakran hangoztatok, elsősorban a koalíció legfőbb vezetőjéről (az Egyesült Államokról) és másokról is. Nem az az érzésünk, hogy nagy erős elköteleződésről lenne szó" - fogalmazott a francia diplomácia vezetője, aki márciustól az alkotmánytanács elnöki tisztségét fogja betölteni. "Természetesen az oroszok és az irakiak érzik ezt, megértették. Bassár el-Aszad megerősödött" - tette hozzá. 
    Az offenzíva kezdete óta a kormányerők az északi Aleppó tartomány északi részének több szektorát visszafoglalták, és azóta a tartománnyal azonos nevű székhely keleti részén - ahol még mindig mintegy 350 ezer civil él - támadják a lázadókat. Szerdán az Aleppótól északra fekvő Tamúra helységben dúltak harcok, de az orosz légierő más településeket is támadott.
       Párizs a szíriai konfliktus kezdete óta a rezsimmel szembenálló mérsékelt ellenzékieket támogatja, és hetek óta azt hangoztatja, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni hatvan országból álló koalíciót vezető Egyesült Államok túlságosan megértő a rezsimet támogató Oroszországgal.  
    Az ENSZ becslése szerint Aleppó tartományban február 1-je óta 31 ezer szíriai - akiknek 80 százaléka nő vagy gyerek - menekült el otthonából, és több mint ötszáz ember - köztük 89 civil - halt meg.