Auguszta napja van. | 2024.03.29

A kingéci tallérleletet bemutató kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi múzeumban

2016-02-10 09:04:28

 

A kingéci tallérleletet bemutató kiállítás nyílik pénteken a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban, a tárlatra a 16. századi ezüstkincsről katalógus is készült - tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

 

    A Hódmezővásárhelyhez tartozó Kingécen, egy lakossági bejelentést követően 2009. december 14-én és 15-én került elő a város határából eddig ismert legnagyobb ezüsttallérlelet. A 67 darab 16. századi - a tizenötéves háború első harmadára keltezhető - veretből álló, évszázadokkal ezelőtt elrejtett leletegyüttes Vásárhely első, hitelesen dokumentált körülmények között feltárt késő középkori éremkincse. A tallérokat egy körülbelül 500 négyzetméteres területről, a szántás felső rétegéből gyűjtötték össze a szakemberek. Az ezüstpénzek mellett napvilágot látott 16 szirmú, virágalakú, aranyozott bronzveret arra utal, hogy a tallérokat egy díszes, feltehetően bőrből készült erszényben rejtették el.
    A kingéci lelet teljes anyagát felvonultató kiállításon és a több mint százhatvan oldalas katalógusban megismerhető a kincs feltárásának, restaurálásának és tudományos feldolgozásának folyamata. A Tornyai János Múzeum munkatársai az egyes veretek meghatározása és leírása mellett kísérletet tettek a leletegyüttes korabeli értékének, elrejtése hátterének és elrejtője társadalmi helyzetének felvázolására is. 
    A tallérok 1526-27 és 1594 között, mintegy 70 évet felölelő időszak alatt készültek. Az éremlelet 66 veretét összesen 28 kibocsátó készíttette, 31 különböző verdében. A múzeum munkatársai az éremkincs legfiatalabb darabjából arra következtetnek, hogy az erszény tulajdonosa nem sokkal 1594-et követően áshatta el vagyonának egy részét. Az egyik veret azonban egy korabeli hamisítvány, egy ezüstfóliával bevont rézkorong. A látogatókat számos fotó és illusztráció vezeti be középkori pénzverés világába.