Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kövér László: nem feledkezhetünk meg a kárpátaljai magyarokról!

2016-02-09 17:01:00

Nem szabad megfeledkezni a kárpátaljai magyarokról, még akkor sem, ha a migránsválság elterelte a világ figyelmét a rossz szociális körülmények között élő ukrajnai közösségekről - mondta az Országgyűlés elnöke kedden a Parlamentben, amikor a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) által összegyűjtött 115 millió forint felhasználásáról együttműködési megállapodást kötöttek két közreműködő szervezettel. 

    Kövér László, az adománygyűjtő program fővédnöke az önkormányzatok felelősségvállalását, szolidaritását megköszönve további anyaországi támogatások szükségességéről beszélt, hozzátéve: az anyagi és lelki támogatás a 170 ezres kárpátaljai magyar közösség szülőföldön maradását segítheti az ukrajnai pénzügyi összeomlás, a gazdasági hanyatlás, a társadalmi létbizonytalanság és szociális válság idején.
    Kövér László, aki egyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének az elnöke is, úgy fogalmazott, nekünk, magyaroknak legkevesebb 170 ezer okunk van arra, hogy Kárpátaljára, Ukrajnára továbbra is figyeljünk. Utalt arra, a magyar kormány is megtett mindent azért, hogy a kárpátaljai magyarság a kritikus időszakban is megteremtse a szülőföldön maradás legalább minimális feltételeit.
    A 23 megyei jogú önkormányzat egyenként 5 millió forintos támogatását a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány használhatja fel a gyermekek életkörülményeinek javítására, a rászorulók magyarországi gyógykezelésére. Előbbi szervezet 70 millió, míg az utóbbi 45 millió forintot fordíthat a kárpátaljai magyarok, különösen a nélkülöző gyerekek megsegítésére, valamint karitatív, oktatási és szociális célokra.
    Szita Károly MJVSZ-elnök, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) azzal indokolta az általa kezdeményezett adománygyűjtő programot, hogy - az alaptörvénnyel is összhangban - felelősséggel tartoznak a határon túli magyarokért, és a magyarországi városok vannak is olyan erősek, hogy segíteni tudjanak.
    Minden magyar felelős minden magyarért - idézte Szabó Dezső írót, hozzátéve: ez azt is jelenti, hogy nem csupán elvi kiállásra van szükség, hanem gyakorlati jócselekedetre is, különösen akkor, ha baj van.
    Emlékeztetett, tavaly 153 millió forint pénzbeni és 73 millió forint tárgyi támogatást adtak a megyei jogú városok hasonló célokra az Ukrajnában élő magyar közösségeknek.
    Popovicsné Palojtay Márta, a kárpátaljai Katolikus Karitász főmunkatársa a rendezvényen a Kárpátalján élők kritikus szociális és egészségi helyzetéről beszélt, és arra hívta fel a figyelmet, sokak számára szó szerint életmentő a Magyarországról érkező segítség.
    A családok jövedelmének vásárlóértéke a harmadára csökkent, a nyugdíjasoknak 12 ezer forintból kellene megélniük, osztályvezető főorvosok fizetése nem éri el a 20 ezer forintot, a gyerekek nem kapnak megbízható ellátást, az egyik újszülöttosztályon tbc elleni oltásra lenne szükség, egy gyermeksebészeti osztályon pedig műtőlámpára várnak, mert jelenleg két Zsiguli-lámpa fényénél tudnak csak operálni - sorolt néhány példát.