Csongor napja van. | 2024.04.16

Jogerősen elutasították egy székelyföldi turisztikai szövetség bejegyzését

2016-02-09 12:24:58

 

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítéletben utasította el a Székelyföld idegenforgalmi népszerűsítésére létrehozott Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését, arra hivatkozva, hogy Székelyföld nevű területi egység hivatalosan nem létezik - közölte kedden internetes oldalán a Krónika napilap.

 

    A táblabíróság február 4-én elutasította a szövetség alapítóinak a fellebbezését a Hargita megyei törvényszék alapfokú döntése ellen. Döntése indoklását egyelőre nem közölte. A törvényszék azzal a magyarázattal utasította el decemberben a szövetség bejegyzését, hogy Romániában nem létezik Székelyföld nevű területi egység; az országot községek, városok és megyék alkotják. 
    A Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség létrehozását 14 Hargita, Kovászna és Maros megyei turisztikai és vidékfejlesztési egyesület kezdeményezte tavaly októberben azzal a céllal, hogy székelyföldi turisztikai célpontokat népszerűsítsen Romániában és külföldön.
    A szövetséget a Hargita megyei törvényszéken szerették volna hivatalosan is bejegyeztetni az egyesületek képviselői. A Székelyföld szó használatát a szövetség alapszabályában a kérést megvizsgáló ügyész kifogásolta, aki szerint a megnevezés alkotmányellenes. A kezdeményezők a kifejezést Székelyföld turisztikai úti célra változtatták, de kérésüket így sem fogadta el a törvényszék. 
    A szövetség alelnöke, Nagy Benedek a Krónikának elmondta, hogy fellebbezésükhöz olyan dokumentumokat is csatoltak, amelyek bizonyítják, hogy számos más történelmi régió nevét szabadon használhatják az ezeket népszerűsítő, hasonló céllal alakult egyesületek, szervezetek. Példaként a Bukovina Turisztikai Egyesületet hozta fel, amely a Bucovinaturism.ro nevű honlapján közölt leírás szerint 2001-ben jött létre a Suceava megyei kereskedelmi kamara és a turisztikai minisztérium támogatásával - azzal a céllal, hogy a régió turisztikai irodáinak összefogásával fellendítsék Bukovina idegenforgalmát. Bukovina - Székelyföldhöz hasonlóan - történelmi régió, amely nem létezik a jelenlegi román közigazgatásban. 
    Romániában csak a Székelyföld történelmi régió megnevezése ellen lépnek fel a hatóságok. A román ügyészség legutóbb a kézdivásárhelyi állítólagos merényletkísérlettel kapcsolatos tájékoztatásában az "úgynevezett Székelyföld" kifejezést használta, arra utalván, hogy ilyen közigazgatási egység nincsen. 
    Románia más történelmi régióinak a megnevezése mindennapos például a televíziók időjárás-jelentéseiben, és állami hivatalok is viselik közigazgatásilag nem létező történelmi régiók neveit. A Belügyminisztérium alárendeltségében működő katasztrófavédelem (ISU) egységei az ország több megyéjében a régió történelmi nevét viselik. Létezik például Bánsági, Körös vidéki és Dobrudzsai Katasztrófavédelmi Felügyelőség. 
http://kronika.ro/erdelyi-hirek/jogerosen-kimondtak-szekelyfold-nem-letezik