Gedeon napja van. | 2024.03.28

Első alkalommal ítéltek el embercsempészeket Olaszországban

2016-02-09 07:14:18

A palermói bíróság hat eritreai állampolgárt ítélt börtönre hétfőn illegális bevándorlás és emberkereskedelem vádjával. Ez az első alkalom, hogy az olasz igazságszolgáltatás emberkereskedőket ítél el. 

    A hat vádlottra összesen huszonnégy évet szabott ki a szicíliai bíróság. A legenyhébb büntetés két év négy hónap, a legsúlyosabb hat év és négy hónap volt. Az ítélet jogerős: a vádlottak a gyorsított eljárást választották, ezért büntetésüket egyharmaddal csökkentették, de nem fellebbezhetnek. 
    Ez az első alkalom, hogy olasz bíróság emberkereskedelemért hoz ítéletet. 
    Az olasz hatóságok szerint az elítélt eritreai férfiak felelősek a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél 2013 októberében történt hajó-szerencsétlenségért, amikor egy migránsokat szállító hajó a tengerbe borult és 366 eritreai fulladt a vízbe. Az akkor indult nyomozás vezetett a hat eritreai őrizetbe vételéhez. Mindegyiküket Olaszországban fogták el. Három társukat még körözik. Döntő segítséget nyújtott, hogy az elítéltek egyike együttműködött az olasz hatóságokkal felfedve az embercsempészek nevét és az általuk irányított szervezet működésének részleteit. 
    A banda tagjai az olasz ügyészség szerint jól működő bűnhálózatot hoztak létre: első lépésben az Afrikából induló illegális bevándorlókat hajókkal Olaszországba juttatták, majd innen tovább szállították őket más európai országokba. A szervezet tagjai Afrikában és Dél-Olaszországban egyaránt jelen voltak, mindkét helyszínről szervezték az illegális bevándorlást. 
    Az olasz ügyészek szövetsége a 2009-ben bevezetett illegális bevándorlás bűncselekményének eltörlését sürgeti a római kormánytól azt hangsúlyozva, hogy enélkül hatékonyabban tudnának fellépni az emberkereskedőkkel szemben. Az embercsempészek által illegálisan Olaszországba bejuttatott migránsok ugyanis nem tanúskodhatnak az emberkereskedőkkel szemben, amíg a hatályos olasz jog az illegális migránsokat is bűncselekménnyel vádolja. A római kormány januárban napirendre tűzte az illegális bevándorlás bűncselekményének eltörlését, majd mégsem törölte el, úgy ítélve, hogy erre a jelenlegi migrációs válság nem a legalkalmasabb pillanat.