Tivadar napja van. | 2024.04.20

A harcok hevességének csökkentését szorgalmazza Berlin a "bécsi formátumú" tárgyalásokra készülve

2016-02-09 07:13:03

A német külügyminiszter szerint a harcok hevességének csökkentését és a humanitárius helyzet javítását kell elérni a szíriai polgárháború rendezéséről az úgynevezett bécsi formátumban kezdett tárgyalás következő fordulóján, amelyet csütörtökön rendeznek Münchenben.

    Nem szabad "ábrándokat kergetni", így nem érdemes arra sem számítani, hogy "rögtön megállapodunk a fegyvernyugvásról" - emelte ki Frank-Walter Steinmeier hétfői berlini nyilatkozatában a külügyminiszteri szintű megbeszélésről, amelyet a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) kezdete előtt egy nappal tartanak a bajor fővárosban.
    Ugyanakkor a harcok intenzitásának "jelentős mértékű" csökkentéséről és a humanitárius segélyezés lehetőségének bővítéséről feltétlenül meg kell állapodni, és ha ez nem sikerül csütörtökön Münchenben, akkor újabb találkozót kell szervezni, mert különben nem lehetséges előmozdítani a polgárháború politikai lezárását célzó folyamatot - tette hozzá a német diplomácia vezetője.
    Aki katonai megoldásra törekszik, az "újabb öt év polgárháborút" idéz elő - tette hozzá Steinmeier, közvetve bírálva Oroszországot a szíriai kormányerők aleppói offenzívájának támogatásáért.
    A nemzetközi menekültválság rendezését is megnehezíti, aki tovább élezi a fegyveres konfliktust, hiszen "az emberek nem ok nélkül menekülnek el a hazájukból, hanem a háború és az erőszak elől, ezért nagyon nagy szerepe van annak, hogy sikerül-e a politikai rendezés Szíriában" - mondta a német külügyminiszter.
    A bécsi formátumban tizenhét ország, köztük Oroszország, az Egyesült Államok, Törökország, Németország, Szaúd-Arábia és - a szíriai rendezési kísérletek során első alkalommal - Irán képviselői kezdtek tárgyalást az osztrák fővárosban a politikai megoldás lehetőségeiről tavaly novemberben.
    A csütörtöki találkozó után egy nappal kezdődik az MSC, a világ egyik legrangosabb biztonságpolitikai tanácskozása, amelyet 52. alkalommal rendeznek meg Münchenben. A konferencián 550-en vesznek részt, köztük nagyjából 30 ország állam-, illetve kormányfője és 60-nál is több külügyminiszter, illetve védelmi miniszter. A vasárnapig tartó tanácskozás egyik központi témája a 2011 óta tartó szíriai polgárháború, amelyben hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.