Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: 92,2 milliárd forint államháztartási többlet januárban

2016-02-08 15:27:13

Az államháztartás központi alrendszere 92,2 milliárd forintos többlettel zárt januárban - közölte az előzetes számokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján.

    Januárban a központi költségvetés 17,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,4 milliárd forintos többlettel zártak.
    Egy évvel korábban, 2015. januárjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 53,8 milliárd forint volt. A NGM közlése szerint a januári egyenlegek eltérő alakulásában főként az idei magasabb adóbevételek - általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek - játszottak szerepet.
    Az NGM szerint az utóbbi évek egyik legkedvezőbb államháztartási adata egyrészt annak köszönhető, hogy egyre több embernek van munkája, így nemcsak a bérekhez, hanem a fogyasztáshoz kapcsolódó befizetések is növekedtek. Másrészt az adófizetési morál javítása érdekében hozott kormányzati intézkedések - egyebek mellett az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) és az on-line pénztárgépek - egyértelmű sikerét mutatják.
    Az uniós programok tavalyhoz képest mérsékeltebb kiadásai a 2007-2013-as ciklus operatív programjainak zárásához, illetve az új, 2014-2020-as időszak kifizetéseinek későbbi felfutásához köthetőek - áll a tájékoztatásban.
    A tárca felidézi: a 2016-os költségvetés 2 százalékos bruttó hazai termék (GDP)-arányos költségvetési hiánnyal számol az államadósság további csökkenése mellett. A kormány várakozását megerősíti az Európai Bizottság friss jelentése is, amely szerint idén elérhető a tervezett hiánycél, a későbbiekben pedig még tovább csökkenhet. Ezzel párhuzamosan az államadósság 2016-ban 74,3 százalékra, 2017-ben pedig 72,4 százalékra mérséklődhet a GDP-arányában Brüsszel előrejelzése szerint - írják.
    Mindez ismételten azt bizonyítja, hogy a magyar reformok működnek, eredményeit pedig egyre szélesebb körben ismerik el - áll az NGM közleményében.