Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerikai elnökválasztás - Iowában újraszámolják a voksokat, hibákra bukkantak

2016-02-07 10:10:00

A Demokrata Párt tisztségviselői Iowában átvizsgálják a hét eleji jelölőgyűlések eredményeit, s ahol hibát, tévedést találnak, ott korrigálják az eredményt - közölték szombaton a párt illetékesei.

    Iowában a hétfői jelölőgyűlésen Hillary Clinton volt külügyminiszter mindössze pár tizedponttal győzte le Bernie Sanders vermonti szenátort. A párt helyi elnöke, Andy McGuire a hétfői jelölőgyűlések után még azt mondta, hogy nem lesznek újraszámlálások, Hillary Clinton pár tizedpontos győzelme végleges. Ám ahogyan napvilágra kerülnek tévedések, a végeredmény változóban lehet - ezt már szombaton erősítették meg a demokraták iowai tisztségviselői a Des Moines Register című helyi lapnak. Sam Lau, az iowai demokraták szóvivője szerint mind Hillary Clinton, mind Bernie Sanders kampánycsapata jelezte, hogy aggályai vannak, ezért a párt most minden egyes körzet eredményeit alaposan átvizsgálja. 
    A Des Moines Register több bejelentést is kapott arról, hogy az egyes körzetekben elért eredmények nem egyeznek azokkal az eredményekkel, melyeket a pártközpont hozott nyilvánosságra. Az egyik körzetben például legalább hárman jelezték, hogy Sanders tizenkilenc megyei delegátust "szerzett", míg Clinton hetet, ám a pártközpont által kiadott és véglegesnek nyilvánított eredmény tizennyolc Sanders-támogató küldöttet és nyolc Clinton-pártit jegyez.     A változás ugyan mindösszesen 072 ezrelékes voksarány-változást hozott eddig, de a vizsgálódások tovább tartanak. Hillary Clinton csapatának tisztségviselői elhessegetik a kifogásokat és jelentéktelennek tüntetik fel a változtatásokat, Bernie Sanders támogatóit pedig összeesküvés-elméletekkel vádolják. "Hillary Clinton megnyerte Iowát. Ez a történet vége" - közölte nyilatkozatában Matt Paul, Clinton iowai kampány-direktora. 
    Közben Madeleine Albright, volt külügyminiszter is bevetette magát az előválasztási küzdelmekbe, szombaton New Hampshire-ben Hillary Clinton mellett kampányolt. Albright az NBC televíziónak adott interjújában aggodalmairól beszélt, mert szerinte Bernie Sandersnek "hiányos a tudása" a külpolitikáról. 
    "Olyan elnökre van szükségünk, aki már hivatalba lépése első napján készen áll arra, hogy foglalkozzék a  problémákkal" - mondta Albright. A volt külügyminiszter szerint ugyanis manapság olyan bonyolult a nemzetközi helyzet, hogy az Egyesült Államok nem engedhet meg magának  "betanuló" elnököt.     Az ex-külügyminiszter - aki az első női külügyminiszter volt az Egyesült Államok történetében - jelenleg a Georgetown egyetemen tanít nemzetközi politikát, s emellett egy tanácsadó cég elnöke is. Clinton mellett kampányolva szombaton Concord városában azzal buzdította a fiatal nőket Clinton melletti voksolásra, hogy "azokat a nőket, akik nem segítik nőtársaikat, külön hely várja a pokolban".