Auguszta napja van. | 2024.03.29

Eltemették Kasza József vajdasági magyar politikust, a VMSZ egykori elnökét

2016-02-06 15:10:00

 A szabadkai önkormányzat emlékülését követően szombaton eltemették Kasza József vajdasági magyar politikust, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnökét, egykori szerbiai miniszterelnök-helyettest és szabadkai polgármestert.

    A 71 éves Kasza József szerdán hajnalban a szabadkai kórházban hunyt el. A volt politikus visszavonultan élt Szabadkán, egészségi állapota az utóbbi években megromlott.
    A szombati emlékülésen Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a beszédében kiemelte, hogy Kasza József a város egyik legjelentősebb vezetője volt, de politikusként nemcsak a városban, nemcsak az országban, hanem az egész Kárpát-medencében ismerték. A VMSZ az ő elnöksége idején nőtte ki magát a vajdasági magyarság egyedüli befolyásos politikai pártjává. Maglai Jenő méltatta Kasza József magyarságért folytatott harcát, a Slobodan Milosevic szerb elnök megdöntéséért folytatott küzdelmét a demokratikus ellenzék soraiban, valamint kormányfőhelyettesi tevékenységét. 
    Az emlékülés végén - Kasza József végakarata értelmében - Ludwig van Beethoven IX. szimfóniája, az Örömóda hangzott el, majd születésének 71. évfordulóján örök nyugalomra helyezték az egykori politikust.
    Kasza József több mint 12 éven át, 1995-től 2007-ig vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, a VMSZ-t, Szabadka polgármestere, parlamenti képviselő, valamint a Zoran Djindjic vezette szerb kormány miniszterelnök-helyettese is volt 2000 és 2003 között. A VMSZ fegyelmi bizottsága, 2010 februárjában megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztségétől, és kizárta a pártból a VMSZ politikáját bíráló kijelentései miatt.
    A politikust 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki. 
    A közgazdász végzettségű Kasza József több szabadkai vállalatban is pénzügyi szakemberként, gazdasági vezetőként tevékenykedett. 2011-ben az Agrobank pénzintézet szabadkai kirendeltségének vezetőjeként vonult nyugdíjba, de neve egy évvel később ismét a figyelem középpontjába került, amikor hivatali visszaéléssel vádolták meg, és majdnem három hónapot vizsgálati fogságban töltött. Később a szabadkai Suboticke Novine című szerb nyelvű újság igazgatója, valamint fő- és felelős szerkesztője lett. Aktív politizálást az utóbbi években nem folytatott.