Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó Amszterdamban találkozott a szerb külügyminiszterrel

2016-02-06 08:25:00

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Amszterdamban találkozott Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel.

    "A két ország közötti gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyaltunk, áttekintettük a bevándorlási válság helyzetét, megállapodtunk, hogy felgyorsítjuk az újabb határátkelőhelyek létrehozásának folyamatát, és áttekintettük a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának állását is" - közölte Szijjártó Péter az MTI-vel.
    A politikus a nap folyamán részt vett az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozóján.
    A külgazdasági és külügyminiszter ezt követően arról számolt be az MTI-nek adott telefonos interjújában, hogy a pénteki miniszteri tanácsozás középpontjában az új európai biztonsági stratégia összeállításának kérdése állt.
    Szijjártó Péter kifejtette: a magyar kormány az ország gazdasági és biztonsági érdekeit figyelembe véve fontosnak tartja, hogy a stratégiában elsődleges célkitűzésként szerepeljen egyebek mellett a nyugat-balkáni térség és az unió keleti szomszédságának stabilizálása.
    Magyarország szorgalmazza a nyugat-balkáni országok uniós integrációjának jelentős felgyorsítását, ez ugyanis a legjobb módja a térség stabilizálásának. Kiemelten fontos a szerb és a montenegrói uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása és a macedón csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdése - közölte.