Ervin napja van. | 2024.04.26

A horvát államfő pénteken feloszlatta a kegyelmi bizottságot

2016-02-06 08:12:00

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő pénteken feloszlatta a kegyelmi bizottságot, amelynek az ajánlására kegyelemben részesített az őt jelölő párthoz, a Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) közel álló személyeket is, ami miatt politikai botrány tört ki az országban - közölte a Hina horvát hírügynökség.

    A kegyelemben részesített huszonöt elítélt között két személy neve merült fel vitatottként a helyi sajtóban. Mivel az ellenzéki pártok és a közvélemény is felháborítónak találta kapcsolatukat a HDZ-vel, az államfő úgy látta jónak, hogy a nagyobb botrány elkerülése végett feloszlatja a bizottságot.
    A két érintett egyike egy bank igazgatóbizottságának volt a tagja, és elengedte egy vállalkozó hitelét, aki nagy összeggel támogatta az államfő egy évvel korábbi választási kampányát. A másik az államfő alkotmányjogi tanácsadójának, Vladimir Seksnek volt korábban tanácsadója, amíg Seks házelnök volt. Kegyelme érdekében maga a volt házelnök járt közben a bizottságnál, aki az ügy kirobbanása után be is adta lemondását. Az államfő ezt követően - szerdán - felmentette tisztségéből. 
    Az elnök személyét azért támadják, mert összeférhetetlennek tartják, hogy bírósági ítéleteket bíráljon felül. Az ellenzék szerint egyenesen meg kellene szüntetni ezt az elnöki jogkört. 
    A bizottsági tagokat az államfő még tavaly július 14-én nevezte ki. Az egyetemi professzorokból és jogászokból álló, héttagú bizottság az év végéig 354 kérelmet vizsgált meg, amelyekből ötvenet továbbított az államfőnek elfogadásra. Kolinda Grabar-Kitarovic közülük huszonötöt részesített kegyelemben január végén. Az elnök kegyelmi döntése végleges és visszavonhatatlan.