Auguszta napja van. | 2024.03.29

A szlovén vasútvonal túltelítettsége miatt több üzlettől is eleshet a koperi kikötő

2016-02-05 12:48:20

 A szlovén vasútvonal túltelítettsége miatt több üzlettől is eleshet a koperi kikötő, így az Európában gyártott Mercedes gépjárművek távol-keleti szállításától is - írta a Poslovni Dnevnik horvát napilap pénteken.

    A német Daimler-Benz AG  még hétfőn bejelentette, hogy a szlovén vasútvonal túltelítettsége miatt kénytelen kecskeméti gyárából négy vonatot, 738 Mercedes gépjárművel a koperi helyett a brémai kikötőbe irányítani. 
    Amennyiben Ljubljana nem oldja meg hamarosan a koperi kikötőhöz vezető vasútvonal problémáját, úgy nemcsak a Mercedesszel kötött szerződése kerülhet veszélybe, hanem a Távol-Keletről Európába szállítandó kocsik behozatala is bizonytalanná válhat - írta a horvát lap. 
    Eközben a Delo szlovén napilap arról cikkezett: amennyiben Szlovénia korábban kétvágányúra bővítette volna a Koper-Divaca 50 kilométer hosszú, normál nyomtávolságú, egyvágányú vasútvonalát, a koperi kikötő a gépjárművek kiszállításában megelőzte volna a barcelonai kikötőt. A lap egy, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva azt írta: "a németekkel kötött szerződés még nem veszett el, de gyenge lábakon áll". 
    A Delo szerint a vasútvonal csak az egyik probléma, a másik a raktárkapacitás hiánya.
    A koperi kikötő és a Koper-Divaca vasútvonal fejlesztésében Magyarország is érdekelt. 
    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-szlovén kormányülést követően januárban Ljubljanában szlovén kollégájával, Karl Erjavecel arról is tárgyalt, hogy a koperi kikötő és az oda vezető vasútvonal fejlesztésében magyar vállalatok komoly szerepet játszhassanak, különös tekintettel arra, hogy a koperi a magyar vállalatok által leginkább használt kikötővé vált.