Rudolf napja van. | 2024.04.17

Parragh: az erősödő együttműködés kiemelkedő eseménye a Shakespeare-estély

2016-02-05 08:40:26

 

 

A gazdaság és a kultúra között egyre erősödő együttműködés kiemelkedő eseménye az operaházban szombaton tartandó Shakespeare-estély, amelyen Plácido Domingo is fellép - mondta el Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, a rendezvény fővédnöke az MTI-nek.

 

    A Shakespeare-estély is mutatja, hogy a gazdaság és a kultúra, a művészet együttműködik, a jegyek elkeltek, a siker adott lesz - tette hozzá.
    Parragh László szerint azzal, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kapcsolatrendszerével, erkölcsi - nem pedig anyagi - támogatásával a Shakespeare-estély mögé állt, inspirálja a cégeket a kultúrához való kötődésre, a művészet támogatására, amely része a társadalmi felelősségvállalásnak.
    Az estély fővédnöke úgy látja, a rendszerváltás szétverte azokat a szálakat a gazdaság és a kultúra között, amelyek egy normálisan működő társadalomban természetesek. Ezek mostanában kezdenek megerősödni különféle programokon, kapcsolatrendszereken, támogatásokon keresztül. Példaként említette, a cégek különböző programjaikba most már egyre inkább beemelik a kultúrát is. 
    Parragh László szerint már nemcsak egy-egy kiemelt rendezvény esetében, hanem helyi szinten is érzékelhető a gazdaság és a kultúra együttműködése.
    A Shakespeare-estélyt szombat este tartják a Magyar Állami Operaházban, ahol több mint 1200-an élvezhetik a világhírű spanyol operaénekes, Plácido Domingo fellépését. 
    A rendezvényről tartott korábbi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Plácido Domningo legutóbb 1987-ben lépett fel magyarországi színházban. 
    A spanyol énekes a műsor első részében Verdi-áriákat ad elő, a másodikban pedig a magyar közönségnek "személyes" ajándékot nyújt át, és zarzuelát énekel. A színpadi műsorban fellépnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, szólistaként Kristina Starostina és Apáti Bence, valamint az Operaház vezető szólistái, köztük Gál Erika, Pasztircsák Polina, Rálik Szilvia, Sáfár Orsolya és Szemere Zita, továbbá Palerdi András, Szegedi Csaba és az Operaház énekkara; dirigál Halász Péter főzeneigazgató.
    A hajnalig tartó programon megnyitják a legszebb termeket, az Opera Café, a Vörös Szalon, a Székely Bertalan-terem, sőt a Dalszínház utcai terasz ajtaját is kitárják. Az Andrássy úti nagyterasz és a tavaly őszre átalakított, első emeleti FesztyBár a műsor után tánctérként funkcionál. Jótékonysági árverést tartanak éjfélkor az Országos Mentőszolgálat javára.