Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

2016-02-05 07:13:50

 

Megkezdődik szombaton a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban - közölték az arborétum hivatalos honlapján és közösségi oldalán.

 

    Tájékoztatójuk szerint két és fél hektáron, hét hóvirágfaj 24 fajtája virágzik 2-3 hétig az Alcsúti Arborétum több pontján. Ezzel együtt láthatók krókuszok és téltemetők is az angolpark területén.
    A hagyományoknak megfelelően a tavaszi virágünnep nem ér véget a hóvirágok elvirágzásával, hiszen a következő időszakban a nárcisz, a tulipán, a keltike, a hérics és a májvirág is kibontja szirmait az arborátum területén.
    A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.
    A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható, és az angolpark jó néhány egykori létesítménye sincs már meg. Az arborétumba, amely valamikor a magyar növényhonosítási kísérletek egyik központja volt, az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek.