Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bírálta Seehofer moszkvai látogatását a német kormány Oroszország-ügyi megbízottja

2016-02-04 18:28:32

Éles szavakkal bírálta csütörtökön Horst Seehofer bajor miniszterelnök moszkvai látogatását a német kormány Oroszország-ügyi megbízottja. Gernot Erler szerint a bajor kormányfő nem szolidáris a berlini vezetéssel, és kárt okozott az orosz fővárosban tett látogatásával.
A kormánymegbízott a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban úgy vélekedett, hogy a bajor miniszterelnökben "csillapíthatatlan érvényesülési vágy" feszül, amelyet csak a Moszkvában tanúsított "nagyon káros" magatartásával tudott kielégíteni.
    Gernot Erler elmondta, hogy Horst Seehofer a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában az Oroszország ellen az ukrán válság miatt elrendelt európai uniós szankciókkal kapcsolatban az uniós állásponttól eltérő pozícióra helyezkedett, és "nagyon nyíltan" szólt a menekültválság kezelésének ügyében Angela Merkel német kancellárral kialakult nézeteltéréseiről.
    Ez azért kifogásolható eljárás, mert a moszkvai vezetés felhasználja a menekültválságot belpolitikai céljaira, azt sugallja, hogy Európa és Németország az "összeomlás szélén áll", Horst Seehofer pedig mindezt "önkéntesen" alátámasztja, holott éppen most, Oroszország gazdasági nehézségei közepette kellene az uniós tagállamoknak egységesen fellépve nyomást gyakorolniuk, hogy Moszkva konstruktívan járuljon hozzá az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtásához - fejtette ki a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.
    Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Angela Merkel kancellár azért hagyja szó nélkül Horst Seehofer csütörtökön véget ért moszkvai látogatását, mert nem akarja tovább növelni a kárt.
    A bajor miniszterelnök moszkvai útját több lap is bírálta. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemelte, hogy Horst Seehofer szeretne lazítani a bajor cégeket is érintő szankciókon, amelyeket azonban "nem viccből" vezettek be, hanem az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt, és a büntetőintézkedések ügye nem egy tartományi kormányra, hanem a szövetségi kormányra tartozik. 
    A Bild című lap pedig azt írta, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének moszkvai útja ugyan talán szolgálja a bajor gazdaság érdekeit, de a német állam érdekeit sérti, és Horst Seehofer "külpolitikai ostobaságot" követett el Vlagyimir Putyin meglátogatásával.