Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kifulladt a szlovákiai pedagógussztrájk - FRISSÍTETT

2016-02-03 19:38:00

 Másfél hét után gyakorlatilag kifulladt a Szlovákiában a múlt héten elindított pedagógussztrájk, az oktatásügyi minisztérium adatai szerint szerdán már csak a tanintézmények 0,7 százaléka maradt zárva. A sztrájkoló tanárok ugyanakkor szerdán az ugyancsak bérrendezést sürgető kórházi nővérekkel közösen rendkívüli parlamenti ülés összehívását kérték.

    A korlátlan idejűre tervezett pedagógussztrájkot a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) elnevezésű szervezet hirdette meg, azt követően, hogy nem tudtak érvényt szerezni bérköveteléseiknek az oktatási miniszterrel január végén folytatott egyeztetés folyamán.
    A pedagógussztrájkba annak kezdetén mintegy 11 ezer oktatásügyi dolgozó, az alkalmazásban lévő szlovákiai tanárok valamivel több mint egytizede kapcsolódott be. A sztrájk kezdete óta a részt vevő tanárok száma folyamatosan csökkent, szerdán az ISU adatai szerint 7800-ra mérséklődött. A sztrájk miatt zárva tartó iskolák száma és aránya ennél is nagyobb mértékű csökkenést mutatott, a szlovák szaktárca adatai szerint a több mint 6700 szlovákiai tanintézmény közül szerdán már csak 47 iskola tartott zárva.
    Bár a sztrájk súlya és a résztvevők száma csökkent, s eközben a pedagógusok egyáltalán nem kerültek közelebb követeléseik teljesítéséhez, a különböző kisebb tiltakozó rendezvények nem maradtak abba. Szerdán is több városban hirdettek ilyeneket, egyebek mellett Pozsonyban a kormányhivatal előtt is sor került egy csendes tüntetésre, a mintegy másfél száz fős megmozdulás azonban alig tartott tovább fél óránál.
    Nem sokkal a pozsonyi megmozdulást követően az ISU vezetői és az ugyancsak béreik rendezését kérő, s ezzel összefüggésben tömeges felmondást beadó kórházi nővérek közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozzák, amelynek kizárólagos témáját a két ágazatban uralkodó "riasztó állapotok" adnák.
    A nővérek tavaly ősszel, az új egészségügyi törvény hatályba lépése után kezdtek tiltakozni, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a jogszabály nem számol béreiknek a ledolgozott évek alapján történő emelésével. A törvény miatt tavaly novemberben nővérek százai adták be felmondásukat, bár egy részük később visszavonta azt, a felmondásukat fenntartóknak a napokban járt le a felmondási idejük. Ennek alapján hétfőn öt-hatszáz kórházi nővér hagyta el eddigi munkahelyét. Az ezzel összefüggésben előállt helyzet leginkább néhány, az ország északi részén lévő kórházat érintett, több helyütt voltak gondok, volt ahol tervezett műtéteket kellett elhalasztani, de összeomlás egy intézményben sem következett be.
    A pedagógusok és a nővérek közös kezdeményezésére Robert Fico szlovák kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón reagált, amelyen a rendkívüli parlamenti ülés összehívását értelmetlennek nevezte. Mint mondta, azon érdemi döntés nem is születhet, tekintettel arra, hogy pénzügyi vonatkozású döntéseket a plénum már nem hoz a márciusi választásokig. Rámutatott, hogy a végéhez közeledő kormányzati ciklusban a közalkalmazottak közül a tanároknak emelkedtek a legnagyobb mértékben - 22 százalékkal - a bérei, s ezt a trendet pártja, az Irány - Szociáldemokrácia a márciusi választások után is folytatni kívánja, amennyiben kormánytényező lesz.
    Az utóbbi hetekben intenzívvé vált szlovákiai nyomásgyakorló akciók időzítése megfigyelők szerint arra is utalhat, hogy a kezdeményezés hátterében már a választási kampány áll.
    A sztrájkoló pedagógusok követeléseinek központi eleme, hogy a kormány azonnali hatállyal 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) emelje meg az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget egy év múlva újabb 90 euróval megnöveli. Szlovákiában az általános és középiskolai tanárok kezdő bére jelenleg megközelítőleg 670 euró (mintegy 210 ezer forint), országos átlagban pedig a tanárok bére bruttó 980 euró (304 ezer forint) körül mozog, ami több mint tíz százalékkal magasabb az országos átlagbérnél. A nővérek bérei tekintetében jelentős különbség van a nagy kórházakban, illetve a kisebb egészségügyi létesítményekben dolgozók között. Míg a kisebb kórházakban havi bruttó átlagbérük 859 euró, addig a nagykórházakban meghaladja az ezer eurót is.