Emma napja van. | 2024.04.19

Rendhagyó kiállításon mutatják be a Legenda című szobor történetét Zalaegerszegen

2016-02-03 07:17:27

 

A Kultúrházak éjjel-nappal sorozat keretében Götz János Legenda című szobrának történetét, bronzba öntésének folyamatát mutatják be Zalaegerszegen, az Apáczai Művelődési Központban.

 

     A pénteken nyíló kiállításon tablóképeken, fotókon, korabeli feljegyzések segítségével dokumentálják a szobor történetét - mondta el Bényi Zoltán, a kiállítás szervezője az MTI-nek. 
    Felidézte, hogy az Európa egyik legmonumentálisabb körplasztikájának számító Legenda című lovas kompozíciót 1970-ben készítette el Götz János(1941-1971) szobrászművész. Az ágaskodó lovon ülő, győztes harcosnak emléket állító műalkotást két évvel később Zalaegerszegen, szabadtéren akarták felállítani, de ez az elképzelés a korrózióveszély miatt meghiúsult. 
    A város tulajdonában lévő szobrot átmenetileg a Göcseji Múzeum raktárában helyezték el, majd a nyolcvanas évek végén egy miskolci kiállításon mutatták be. Az alkotás ezt követően a művész szülőföldjéhez, Hercegkúthoz közeli Sátoraljaújhelyre került és csak az ezredforduló előtti évben szállították vissza a zalai megyeszékhelyre. A nagy sikerű kiállítást követően zárt térben helyezték el a szobrot, de körvonalazódott az az elképzelés is, hogy a kompozícióról készítsenek egy "köztéri bronzváltozatot" is. 
    A bronzszobrot Farkas Ferenc tervei alapján a szentendrei műhelyben öntötték formába, a csiszolást és a "végső simítást" is a bocföldei szobrászművész készítette el. 
    Bényi Zoltán végig követte a szoboröntés folyamatát, dokumentumokat, fotókat készített, amelyeket a pénteken nyíló kiállításon lesznek láthatók. A tárlat célja, hogy egy konkrét alkotáson keresztül bemutassák a bronzszobor készítésének teljes folyamatát - emelte ki Bényi Zoltán. A kiállítás március 5-ig tekinthető meg.
    Szólt arról is, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal program folytatásaként szombaton a zalai hagyományokat elevenítik fel Apáczai Művelődési Központban: a farsangi játszóházban maszkokat készítenek, táncházat rendeznek. Az Énekmondó együttes Kiabál a maszkabál címmel tart zenés farsangi műsort. A kultúrházi program kortárs művészeti irodalmi esttel zárul: a zalai kötődésű Farkas Balázs író Nyolcasok című kötetét mutatja be a közönségnek, az est házigazdája Péntek Imre költő lesz.