Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bitay: a földértékesítési program sikeres

2016-02-02 13:55:57

 

A földértékesítési program sikeres, annak ellenére, hogy az ellenzéki pártok képviselői ezt vitatják - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földügyekért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

 

    Bitay Márton Örs azt követően beszélt a témáról, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Ellenőrző albizottsága beszámolót szeretett volna meghallgatni a három hektár térmértéket meghaladó állami földek árverés útján történő értékesítésének tapasztalatairól, az albizottsági ülés ugyanakkor elmaradt a testüket határozatképtelensége miatt.
    Az államtitkár kifejtette: nem haragudhatunk az ellenzéki politikusokra azért, mert támadják a szóban fogó kormányzati programot, az már zavaró, hogy ismét a tények figyelmen kívül hagyásával. 
    A programmal szemben nincs valódi társadalmi ellenállás, a gazdák örülnek, hogy van lehetőségük termőföldet vásárolni, és egyetértenek abban, hogy a magyar termőföld legjobb helyen a magyar gazdák kezében van - hangsúlyozta.
    Bitay Márton Örs  kifejtette: termőföldet csak földművesek vásárolhatnak, ami végzettséghez, illetve sokéves tapasztalathoz kötött. Hangsúlyozta: ma 105 ezer regisztrált földműves van Magyarországon, csak ők tudnak vásárolni.
    Az állami földekért felelős államtitkár kifejtette, egy természetes személynek ma Magyarországon maximum 300 hektár termőföld lehet a tulajdonában, ami 1994 óta létező szabály. 
    Ezt eddig senki nem támadta, jól működő korlátozás, ami az uniós országok többségében hatályos szabályokhoz képest is szigorúbb - emlékeztetett. Hozzáfűzte: az a jog félremagyarázása, hogy valaki elkezdi "önkényesen" összeszámítani a fiatal gazdát a földműves szüleinek a tulajdonával, vagy pláne távolabbi rokonok tulajdonával.
    Hangsúlyozta, olyan összeszámítási módszer, amit az ellenzék követel, szintén nincs az EU-tagállamok hatályos földforgalmi szabályozásában. 
    Nem is lenne értelmes - tette hozzá.
    Utalt rá: Magyarországon az átlagos birtokméret 30 hektár, ez az uniós átlag középértéke. 
    A mostani kormány mindemellett korlátozta a birtokhasználati maximumot is. Így a korábbi felülről nyitott 2500 hektár helyett, jelenleg 1200 hektárban határozta meg a birtokhasználat felső határát. Továbbra is igaz a kormány azon törekvése, hogy a magyar agrárgazdaság 80 százalékban a családi gazdaságokra épüljön, a nagyüzemi szektor aránya pedig 20 százalék legyen - mondta Bitay Márton Örs.
    Az 50 ezer birtoktestből, amelyet az állam értékesíteni kíván, 41 ezer 10 hektár alatti. Az eddig értékesített termőföldterület döntő hányada olyan birtoktestekből állt össze, amelyek térmértéke nem haladta meg a 150 hektárt. 2014 óta több  mint 11 ezer gazdálkodó vásárolt állami földet, ami szintén mutatja a gazdák földvásárlási igényét - közölte.
    Az ellenzéki támadásokra reagálva kifejtette: logikailag értelmetlen az ellenzék azon felvetése, hogy a nyilvános árverés bárkinek kedvezett volna.     Egy nyilvános árverésen hogyan lehet valaki kiváltságos? Az árverést ugyanis az nyeri, aki megfelel a törvényi feltételeknek és a legtöbb pénzt kínálja - hangsúlyozta.
    Bitay Márton Örs az elmaradt albizottsági ülésről azt mondta: minden vitára nyitott, ő ott volt a testületi ülésen, de az albizottság nem volt határozatképes.  Hozzátette, hogy ha újra lesz albizottsági ülés, ismét ott lesz.
    Megjegyezte: ha valaki komolyan gondolja, hogy egy testületi ülésre egyszerre két minisztert is meg szeretne hívni, akkor időpontot egyeztet, és ezt nem egy héttel korábban találja ki. 
    Lázár János és Fazekas Sándor is jelezte, hogy szeretne részt venni az albizottsági ülésen, de más hivatali elfoglaltságaik miatt ezt nem tudták megtenni - mondta. Szerinte a szocialista albizottsági elnök az időpont-egyeztetésben nem volt igazán kompromisszumkész.