Emma napja van. | 2024.04.19

Spiró György főtanácsadó, Keszég László főrendező lesz a Szegedi Nemzeti Színháznál

2016-02-02 12:04:57

 

Spiró György Kossuth-díjas író művészeti főtanácsadóként, Keszég László főrendezőként vesz részt februártól a Szegedi Nemzeti Színház munkájában.

    Gyüdi Sándor főigazgató a teátrum keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a két szakember fő feladata a következő évad előkészítése. A műsor meghirdetése márciusra várható - tette hozzá.
    A főigazgató úgy fogalmazott, az a célja, hogy értékes előadásokkal növelje a nézőszámot, olyan rétegeket is megszólítva, amelyek majd az ország jövőjét befolyásolják.
    Spiró György arról beszélt, hogy Magyarországon magas a színházba járók száma: száz lakosra 56 színházlátogatás jut, ami több, mint a környező országokban. A rendszerváltás óta ez a szám nem csökkent, hanem nőtt, a távozó nemzedékek helyébe fiatalok léptek. Ha ez országosan így van, akkor egy egyetemi városban még inkább így kell lennie - mondta -, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a hallgatók a teátrum rendszeres nézői legyenek.
    Az író kijelentette, "ha nincs közönség, a színház nem létezik". Ez nem azt jelenti, hogy a közönség igényeit minden határon túl ki kell szolgálni. Egy vidéki város színháza ugyanakkor mindenevő, népszínházat kell csinálni - hangsúlyozta.
    Keszég László - akinek Spiró György tanára volt a főiskolán - a nyugalmat tartja a legfontosabbnak, szisztematikusan, lépésről lépésre haladva akar dolgozni a közönség és a társulat tagjainak megelégedésére.
    A szabadkai születésű művész hangsúlyozta, Kaposváron szocializálódott, művész népszínházban, a rendezés során a történetmesélést helyezi az első sorba.
    A Magyar Színházi Társulatot is vezető szakember főrendezőként a "megnézés" intézményét szeretné erősíteni, a készülő darabokat a bemutató előtt öt-hat nappal - az utolsó pillanat, amikor még változtatni lehet - véleményezve.