Tivadar napja van. | 2024.04.20

Vesztegetés miatt vádat emeltek egy budapesti felszámoló ellen

2016-02-02 11:27:18

 

Vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádat emeltek egy budapesti férfi ellen, aki az ügyészség szerint egy felszámolócég tagjaként jogtalan előnyt kért egy pályázat eredményének befolyásolásáért - közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

    Ibolya Tibor azt írta, a férfinak egy budapesti székhelyű felszámolócég tagjaként és részvényeseként befolyása volt a felszámolási eljárások eredményére. A cég 2011 végén nyilvános pályázatot írt ki egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság vagyontárgyainak értékesítésére.
    Az adós gazdasági társaság egyes ingatlanjainak és egyéb vagyontárgyainak megvásárlása iránt érdeklődött egy cég, amelynek képviselője kapcsolatba került a vádlottal. Többször is találkoztak, hogy egyeztessenek a vagyontárgyak megvásárlásának feltételeiről.
    Az egyik ilyen találkozón a vádlott felajánlotta: kétszázezer euróért (több mint hatvanmillió forintért) elintézi, hogy a nyilvános pályázaton a férfi által képviselt cég ingatlanvásárlásra benyújtott ajánlata nyerjen. A cég képviselője ezt visszautasította. A pályázati eljárást - megfelelő ajánlat hiányában - eredménytelennek nyilvánították.
    A felszámolócég 2012 februárjában újabb nyilvános pályázatot írt ki, ezért a vádlott ismét találkozott a pályázó cég képviselőjével. A férfi azonban ekkorra már ismertette a rendőrökkel a vádlott korábbi korrupciós ajánlatát, és az újabb megbeszélésről is beszámolt nekik.
    A 2012. márciusi találkozón a vádlott megismételte korábbi ajánlatát, amelyet a cég képviselője - a rendőrökkel együttműködve - elfogadott. A végül százezer euróra csökkenő vesztegetési pénzt azonban már nem utalták át, a cég képviselőjének feljelentésére a vádlott ellen büntetőeljárás indult.
    A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a férfit gazdálkodó szervezet tagja által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja - olvasható a közleményben.