Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ukrajna kevesebb földgázt vásárolt januárban, csak uniós országokból importált

2016-02-02 10:27:45

 

Több mint a felére csökkentette gázimportját Ukrajna az idén januárban az előző év azonos időszakához képest - jelentette be kedden az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat.

    A közlemény szerint 2016 januárjában 915 millió köbméter földgáz érkezett Ukrajnába, míg 2015 januárjában 1,992 milliárd köbméter. Ukrajna idén csak európai uniós országokból importált gáz, Oroszországból nem. Az év első hónapjában Szlovákiából 834 millió köbméter földgáz érkezett, Magyarországról 43 millió, Lengyelországból pedig 38 millió köbméter.
    A vállalatnál elmondták, hogy a gázfelhasználás is csökkent Ukrajnában: januárban 5,251 milliárd köbméter fogyott, öt százalékkal, azaz 286 millió köbméterrel kevesebb, mint a tavalyi év első hónapjában.
    Volodimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter a múlt héten közölte, hogy az Európai Unióból Ukrajnába szállított földgáz ára ezer köbméterenként 190 dollárra csökkent, ami alacsonyabb, mint amit a Gazrom orosz állami gázvállalat ajánlott Kijevnek. A miniszter azt is hozzátette, hogy idén Ukrajna a 2015-ös évhez képest 20-30 százalékkal kevesebb, azaz mintegy 11-13 milliárd köbméter földgázt tervez importálni. Demcsisin szerint ezt a mennyiséget az uniós országokból beszerezheti Ukrajna a reverz, azaz visszafelé irányított gázszállítások révén, így nem szorul majd arra, hogy Oroszországtól vásároljon.    
    A Naftohaz ukrán állami gázvállalat tavaly decemberben, illetve idén januárban öt európai vállalattal kötött szerződést összesen 1,7 milliárd köbméter földgáz beszállításáról márciusig, amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által nyújtott 300 millió dolláros hitelből fizet ki.