Tivadar napja van. | 2024.04.20

NGM: a kormány kiemelt figyelmet fordít Indonéziára

2016-02-02 10:14:56

 

A kormány kiemelt figyelmet fordít Indonéziára, a térség egyetlen G20-as országára - mondta Varga Mihály, amikor az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként Jakartában tárgyalt indonéz kollégájával, Bambang Brodjonegoro pénzügyminiszterrel -  tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden a MTI-t.

     Varga Mihály leszögezte, Magyarország kész hozzájárulni Indonézia gazdaságfejlesztési céljainak megvalósításához. A szaktárca szerint a két ország közötti kapcsolatok rövidtávon fejleszthetők a kötött segélyhitel keretében történő együttműködés által.  
    A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a már meglévő, eredményes vízügyi együttműködés mellett leginkább a környezetbarát és innovatív technológiák, a tudásalapú iparágak, infokommunikációs és távközlési (ikt), infrastruktúra-fejlesztés, gyógyszeripari termékek, élelmiszer-feldolgozás és turizmus területén alakítható ki szorosabb kooperáció. A kapcsolatok elmélyítését segítheti, hogy tavaly júniusban megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház jakartai irodája.
    Emellett az indonéz pénzügyminiszter kiemelt érdeklődést mutatott a feketegazdaság elleni küzdelemben elért eredmények, és ezek eszközei, így az online pénztárgépek, illetve az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) iránt.
    Varga Mihály kedden előadást tartott a yogyakartai Gadjah Mada Egyetem hallgatóinak, többek arról, hogy az oktatás és képzés fejlesztése közvetlen hatást gyakorol a gazdaság növekedésére. Egyidejűleg arról biztosította az indonéz szakértőket, hogy Magyarország készséggel osztja meg a szakképzési rendszer átalakítása során szerzett tapasztalatokat.