Gedeon napja van. | 2024.03.28

Koszovói rendőrség: nem szélsőséges iszlamistákat fogtak el a hét végén

2016-02-01 13:53:02

 

Korábbi hírekkel ellentétben nem szélsőséges iszlamistákat fogtak el szombaton a koszovói Visoki Decani ortodox keresztény kolostor előtt, a négy férfit törvénytelen fegyverbirtoklás gyanújával vették őrizetbe - közölte a koszovói rendőrség hétfőn.

 

    A Zeri című pristinai napilap internetes oldalának beszámolója szerint a rendőrség azt is leszögezte, hogy a lefogottak nem hozhatók összefüggésbe terrorizmussal, vagy a kolostor elleni támadással. 
    A Zeri szerint Sava Janjic, a kolostor vezetője az esetet valószínűleg propagandacélokra akarta használni, ezért mondta a sajtónak, hogy feltételezett vahhábiták akartak a szerbek egyik fontos zarándokhelyének számító kolostorra támadni. 
    A koszovói és a szerb sajtó is beszámolt arról vasárnap, hogy szombat este négy férfit fogtak el a Visoki Decani kolostor főbejárata előtt, és a koszovói rendőrség, valamint a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) fegyvereket, valamint iszlamista szakirodalmat talált a gépjárművükben. 
    A kolostor egyébként az utóbbi években többször is az albán-szerb ellentétek áldozatává vált, megrongálták, megdobálták.